13 jurnaliști cunoscuți cer lui Iohannis să nu se promulge legea de scutire a impozitelor jurnaliştilor

Legea pentru scutirea de impozite a jurnaliștilor stârnește controverse. Mulți dintre cei care lucrează în domeniu nu sunt de acord cu aceasta. Astfel, 13 ziariști cunoscuți, printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, solicită să nu se promulge legea.

Scrisoarea este semnată de: Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Adelin Petrişor, Cătălin Tolontan, Adriana Nedelea, Liviu Avram, Luiza Vasiliu, Vlad Petreanu, Cristi Delcea, Mihai Voinea, Cristian Lupşa, Claudiu Pândaru, Florin Negruţiu.

Jurnaliștii cer președintelui prin scrisoare să nu promulge legea de scutire a impozitelor pentru această breaslă, deoarece afectează încrederea publicului în jurnaliști și, totodată, ”este nedreaptă” față de restul cetățenilor care plătesc impozite. 

Iată mai jos scrisoarea integrală:

Domnule preşedinte Klaus Iohannis,

Suntem un grup de jurnalişti din generaţii şi redacţii diferite. Lucrăm în presa publică şi în cea privată, în cea cu capital străin şi capital românesc, în trusturi consacrate şi în iniţiative de presă tânără.

Avem perspective de multe ori contrare unul altuia, ne criticăm reciproc şi pentru public e foarte bine că lucrurile stau astfel. Însă, înainte de orice, suntem oameni dedicaţi profesiei lor şi cetăţeni români, parte a comunităţii pe care încercăm să o servim. 

În numele a ceea ce ne uneşte ca societate, vă rugăm să nu promulgaţi legea care scuteşte de plata impozitelor profesia noastră, lege votată recent de Camera Deputaţilor. Măsura este în primul rând nedreaptă. Fiecare cetăţean care munceşte trebuie să beneficieze de un regim fiscal egal, cu excepţia situaţiilor prevăzute de lege, de ex. persoanele cu handicap. Considerăm că nu există motive pentru ca „jurnaliştii” să fie încadraţi la excepţii. Dacă se face asta, aşa cum a votat Parlamentul, atunci e vorba de privilegii financiare pentru „jurnalişti”, categorie nedefinită în care se poate introduce, practic, oricine pentru a încasa nişte bani.

Nemaivorbind de faptul că problemele presei sunt mult mai mari, iar această măsură ar fi una care mai mult ar complica decât ar ajuta, ea este incorectă şi contraproductivă. Nu serveşte interesul public, nu întăreşte libertatea de exprimare ci, dimpotrivă, afectează profund încrederea dintre jurnalişti şi public, una dintre liniile de apărare a democraţiei.

Domnule preşedinte,

Nu avem nici pe departe pretenţia că reprezentăm toţi jurnaliştii din România. Timpul limitat şi lipsa unei organizaţii cu adevărat reprezentative a breslei ne-au determinat să reacţionăm în acest mod care nu exclude pe nimeni, ci reprezintă o încercare imperfectă de reacţie în faţa unui pericol real.

O presă liberă şi credibilă, care să confrunte puterile în stat şi să vă fie incomodă, în calitate de oameni aleşi sau numiţi să conduceţi, este esenţială pentru o democraţie stabilă.

Vă mulţumim!

Cristian Tudor Popescu  

Ion Cristoiu

Adelin Petrişor

Cătălin Tolontan

Adriana Nedelea

Liviu Avram

Luiza Vasiliu

Vlad Petreanu

Cristi Delcea

Mihai Voinea

Cristian Lupşa

Claudiu Pândaru

Florin Negruţiu