18 februarie – Sarbatori religioase importante atat pentru ortodocsi cat si pentru catolici

Iata ce sarbatori religioase importante au loc astazi:

Ortodoxe
Sf. Ier. Leon, episcopul Romei

Greco-catolice
Sf. papă Leon

Romano-catolice
Sf. Francisc Regis Clet, pr. m.; Fer. Ioan de Fiesole (Fra Angelico), călug.

Sfântul Ierarh Leon, episcop al Romei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 18 februarie.

Acest mare arhiereu şi păstor al Bisericii lui Dumnezeu s-a născut la Roma. În timpul papei Sixt al III-lea, Sfântul Leon a fost hirotonit arhidiacon. Apoi, pentru înţelepciunea şi curăţia sa, după moartea papei Sixt, a fost ales prin voinţa tuturor episcop al Romei.

Ierarh în vremea năvălirilor barbare asupra Romei, papa Leon a depus eforturi considerabile pentru a apăra cetatea. În acelaşi timp a fost un mare luptător pentru păstrarea dreptei credinţe.

Sfântul Leon a fost unul din promotorii convocării celui de-al IV-lea Sinod Ecumenic.

Sinodul care s-a ţinut în 451, la Calcedon, a reunit cel mai mare număr de părinţi participanţi (520-630), hotărârile luate de aceştia urmau să pună capăt tulburărilor generate de ereziile care negau unirea celor două firi, dumnezeiască şi omenească, ale Mântuitorului.

La Sinodul de la Calcedon a fost aprobată formula dogmatică care mărturiseşte pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, arătându-se că Iisus Hristos are o singură Persoană şi două firi. Cele două firi desăvârşite sunt unite în mod tainic în persoana divină unică a Cuvântului lui Dumnezeu, fără amestecare, fără schimbare, fără împărţire, fără despărţire.

Sfântul Leon a rămas în istoria Bisericii şi prin numeroasele sale scrieri (cuvântări, epistole, lucrări liturgice). (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”)