19 februarie – 3 sfinti importanti sunt pomeniti in calendarul ortodox – Care e traditia zilei

Iata ce sfinti sunt pomeniti in calendarul ortodox, dar si in cel catolic

Ortodoxe
Sf. Ap. Arhip, Filimon şi soţia sa, Apfia

Greco-catolice
Sf. ap. Arhip, Filimon şi Apfia

Romano-catolice
Sf. Mansuet, ep.

Sfinţii Apostoli Arhip, Filimon şi soţia sa, Apfia, sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 19 februarie.

Sfântul Apostol Arhip, unul din cei 70 de apostoli, a fost episcop după Sfântul Epafras din Colose, în cetatea Frigiei. Pentru aceasta Sfântul Apostol Pavel îl numeşte ostaşul său, în scrisoarea sa către Filimon. Sfântul Filimon era cunoscut în Colose, iar despre Sfânta Apfia, Sfântul Ioan Gură-de-Aur spune că era soţia lui Filimon.

În casa Sfântului Filimon se adunau toţi credincioşii din Colose, pentru că aici se săvârşeau dumnezeieştile slujbe, ca în biserică. După aceasta, Sfântul Filimon a fost episcop, în apostolie; pentru că în perioada Sfinţilor Apostoli, unii erau episcopi întronizaţi, iar alţii mergeau prin diferite cetăţi şi ţări, şi unii ca aceştia se numeau episcopi apostoleşti, deoarece se trimiteau la apostolie să propovăduiască.

Împreună, Sfinţii Arhip, Filimon şi soţia sa Apfia au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel şi l-au propovăduit pe Hristos mort şi înviat. Lui Filimon, soţiei acestuia, Apfia, şi lui Arhip, li se adresează Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Filimon: „… iubitului Filimon, împreună lucrător cu noi şi surorii Apfia şi lui Arhip, cel împreună oştean cu noi… „. (1: 1-2)

Cu toţii au avut un sfârşit martiric, în timpul împăratului Nero (54-68). Sfântul Filimon şi Sfânta Apfia au fost ucişi cu pietre, iar Sfântul Arhip a fost torturat şi apoi a fost înjunghiat