29 Aprilie, Ziua Veteranilor de Război. Care este povestea acestui moment solemn

În Ziua Veteranilor de război, România își omagiaza ultimii eroi în viață din cel de-al Doilea Război Mondial. Ministerul Apărării Naționale marchează, prin fundația „Alături de eroi”, sacrificiile celor de pe front.

Istoria Zilei Veteranilor

Ziua Veteranilor aminteşte de data la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ”veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

Prin acesta, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă. În Războiul de Independenţă (1877-1878) şi-au sacrificat viaţa 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000.

Drepturile veteranilor în zilele noastre

Conform Agerpres, în prezent, drepturile veteranilor de război sunt reprezentate de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, membră a Federaţiei Mondiale a Vechilor Combatanţi, cu sediul la Paris. Aceste drepturi sunt garantate de Legea nr. 49/1991 şi de Legea nr. 44/1994, modificată şi completată prin Legea 303/2007.

Mesajul președintelui Iohannis pentru veteranii de război

Un mesaj pentru veteranii de război a transmis și președintele Iohannis.

„Veteranii de război reprezintă expresia vie a onoarei și demnității Armatei României, care a fost, este și va fi garantul securității naționale, dar sunt și veritabili ambasadori ai țării noastre în relația cu aliații și partenerii noștri. Apartenența la neam și dragostea de țară le-au călăuzit efortul și sacrificiul, mulți dintre aceștia căzând la datorie și găsindu-și odihna veșnică departe de țara și neamul pentru care au luptat și s-au jertfit”, a transmis președintele României.