6 ani de la tragedia din clubul Colectiv. EȘECUL justiției – 64 de morți și niciun vinovat: ”Un vis urât care nu se mai termină”

Șase ani. 72 de luni. 2.193 de zile. Și mult mai multe întrebări, la care justiția nu a răspuns nici până acum. Pentru zecile de vieți pierdute nu a plătit… NIMENI.

Mărturiile supraviețuitorilor sunt de-a dreptul șocante.

Ani la rând victimele au așteptat să li se facă dreptate însă nici până acum nimeni nu a ajuns după gratii. În iunie, urma să se dea verdictul final în acest dosar, însă Curtea de Apel Bucureşti a împărțit cazul în două. Pe de-o parte, avocații cer sentințe mai blânde pentru primarul la vremea respectivă Piedone și angajatele de la primărie. Pe de altă parte, se rediscută și pedepsele pentru ceilalți: patronii clubului, isu, firma de artificii. Completul de divergenţă a rămas în pronunţare, iar decizia nu a venit nici până acum.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Daniela Niță, administratorul firmei care a furnizat artificiile de la care a pornit incendiul din clubul Colectiv. Ea a fost condamnată la 12 ani și 8 luni de închisoare. Însă, femeia a fost găsită fără suflare în apartamentul său în acestă vară. Pedepse aproape la fel de aspre au primit și cei trei patroni ai clubului, 11 ani și 8 luni de detenție. Cei doi artificieri au primit pedepse diferențiat, respectiv 9 ani și opt luni și 10 ani. Printre cei condamnați este și fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu – Piedone, cu o pedeapsă de 8 ani și 6 luni.

Ultimul cuvânt îl vor avea cei de la Curtea de Apel din Capitală. Până atunci supraviețuitorii celei mai mari tragedii post decembriste și cei care și-au pierdut copiii mai au de așteptat până când justiția le va face dreptate. Între timp inculpații se consideră… nevinovați.

NIMIC nu a decurs cum trebuia. 64 de vieți s-au pierdut în focul din Colectiv. Al 65-lea tânăr și-a pus capăt zilelor. Pe mulți i-au răpus bacteriile din spitale, nu rănile din club.

Imaginile și mărturiile supraviețuitorilor și ale rudelor victimelor au un puternic impact emoțional: