A început Summitul Formatului (B9) găzduit de preşedintele Klaus Iohannis: „Prezența președintelui SUA Joe Biden transmite un puternic semnal de solidaritate”

„Este o plăcere reală să fiu gazda dumneavoastră astăzi. Vă mulțumesc că ați acceptat invitația. Această discuție în formatul B9 este foarte relevantă și oportună înaintea summitului NATO care se va ține la Bruxelles. Profit de această ocazie pentru a-i ura bun venit secretarului general al NATO Jens Stoltenberg. De asemenea, prezența președintelui SUA Joe Biden transmite un puternic semnal de solidaritate.

Întărirea și aprofundarea legăturii trans-atlantice reprezintă un obiectiv pe care îl avem cu toții. Aș vrea să îmi exprim aprecierea pentru întărirea angajamentului Administrației Biden față de NATO și articolul 5.

Recent am fost cu toții martori întăririi forțelor Federației Ruse în jurul Mării Negre. Trebuie să continuăm procesul de reflecție NATO 2030. Un nou concept strategic. Toate aceste elemente definesc însăși esența alianței noastre. Sunt sigur că întrunesc acordul dumneavoastră”, a spus Klaus Iohannis la începutul reuniunii.

Evenimentul este organizat la iniţiativa preşedintelui Iohannis şi se va desfăşura cu prezenţa la Bucureşti a preşedintelui Republicii Polone, aflat în vizită oficială în România, şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, precum şi a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.