Alexandru Rafila: AstraZeneca – SPERANȚA rezolvării crizei vaccinurilor. Se manipulează mai ușor, va fi făcut la medicii de familie

 

Diferențele și avantajele celor trei vaccinuri: Pfizer/BionTech, Moderna și AstraZeneca, văzute de Alexandru Rafila 

„Vaccinurile de la Moderna și Pfizer sunt similare, iar categoriile incluse in studiile clinice au fost de la 16 ani in sus la Pfizer, și de la 18 ani în sus la Moderna, fara copii si femei gravide. Au fost prea putine femei gravide, copii nu au fost inclusi”, a declarat medicul Alexandru Rafila.

Celalalt vaccin (AstraZeneca – n.red.) are un vector viral, e mai usor de administrat, a mai spus medicul.

„Producătorii Pfizer și Moderna au stabilit că imunizarea se face după două doze. După prima doză, la Pfizer, răspunsul imun apare în circa 12 zile, dar nu e sufcient, ofera un numit grad de imunitate. Iar administrând a doua doză la trei săptămâni oferă imunitate completa după încă 7 zile. Deci, practic, de la prima doză până la obținerea imunității complete avem un interval de 30 de zile. După a 12-a zi ai un grad de imunitate, ca după boală”, a explicat Rafila. 

România va avea la dispoziție două vaccinuri împotriva COVID-19. Cum trebuie să aleagă medicii la imunizare între Pfizer și Moderna

„Mi se pare laborioasa metoda de administrare, pierderile sunt acceptabile când vorbești de vacconurile multidoză. Dar când vorbești de un vaccin care are un impact mare, sigur ca planificarea celor care urmeaza sa fie vaccinati este o problema, si trebuie sa aduci o strategie care sa minimalizeze pierderile”, a declarat Al. Rafila.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford urmează să fie aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului abia la sfârșitul lunii ianuarie. În Uniunea Europeană au fost autorizate până în prezent numai cel de la Pfizer și Moderna. Marea Britanie a autorizat vineri al treilea vaccin – Moderna după cele de la AstroZeneca și Pfizer, cu care a început vaccinarea încă din 8 decembrie 2020, fiind prima țară europeană occidentală care a început campania de imunizare. Astra Zeneca a fost aprobat pentru folosirea in campania de vaccinare la sfârșitul lunii decembrie 2020. Înaintea de finalizarea studiilor clinice, primele rezultate indicau o eficiență ridicată în cazul seniorilo a acestui tip de vaccin, mai tradițional. 

OFICIAL. Asemănările și diferențele între vaccinurile Pfizer și Moderna

Crizele de vaccin pot fi rezolvate cu AstraZeneca și o strategie eficientă de vaccinare

Acesta spune că este sigur și normal că vor apărea crize de vaccin în întreaga lume. Dar cu al treilea vaccin, cel de la AstraZeneca, mai usor de păstrat și de administrat, se poate acoperi într-un timp util vaccinarea mai multor categorii de persoane, crede medicul.

„Eu am o speranta. Asta va fi de fapt rezolvarea problemei (criza de vaccinuri – n.red.): vaccinul de la AstraZeneca. Se manipulează mai ușor, va fi facut la medicii de familie. Ai 11.000 de medici de familie, nu ai nevoie de condiții speciale (de păstrare a vaccinului – n.red.), este ca la vaccinarea antigripală.

Și atunci, datorita usurintei in utilizare, ar putea, prin extinderea la mai multe persoane, alaturi de campania cu actualele vaccinuri (Moderna și Pfizer – n.red.), să fie acoperite mai multe categorii. Marea Britanie așa au și făcut, și trec la această strategie de vaccinare a categoriilor de risc și apoi a celorlalte categorii”, a explicat Rafila.

Alexandru Rafila spune că în acest moment, din cauza noii tulpini de coronavirus din Marea Britanie „avem o cursă între transmiterea virusului și vaccinare”, la nivel global.  Reprezentantul OMS în România mai spune că lupta împotriva noului coronavirus poate fi câștigată doar prin vaccinare, dând drept exemplu strategia Marii Britanii.

Citește și Alexandru Rafila, despre noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie: Avem o cursă între răspândire și vaccinare

Care este DIFERENȚA principală dintre vaccinul AstraZeneca și cele de la Pfizer și Moderna

La baza vaccinului produs de AstraZeneca stă un adenovirus modificat care nu se poate multiplica în celula umană, deci nu poate să genereze boală, dar generează răspuns imun foarte bun pentru infecția COVID-19. Față de celelalte două de la Pfizer și Moderna care au la bază ARN mesager.

Deși inițial eficacitatea vaccinului AstraZeneca era considerată mai redusă faţă de cea a vaccinului Pfizer/BioNTech, în ziua lansării campaniei vaccinării la nivelul Uniunii Europene, producătorul a anunțat că eficiența este de 100%.

Principiul pe care funcționează vaccinul AstraZeneca este un ”vector viral”, respectiv un virus special adaptat care provoacă răceala obişnuită la cimpanzeu şi transmite celulelor umane instrucţiuni genetice pentru a detaşa proteina Spike de suprafaţa virusului SARS-CoV-2.

Vaccinul Pfizer-BioNTech foloseşte noua tehnologie a ARN-ului mesager, care transmite celulelor umane informaţia genetică pentru a produce proteina Spike, ce va declanşa răspunsul imun care produce anticorpi.

Mulți cercetători și medici spun că „tradiționalul” AstraZeneca poate juca un rol important în combaterea pandemiei în cazul crizelor de vaccin. 

În primul rând, AstraZeneca/Oxford foloseşte o tehnologie mai tradiţională decât în cazul celorlalte două, este mai ieftin şi mai uşor de depozitat, deoarece nu trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute.

De asemenea, vaccinul AstraZeneca va costa numai câţiva dolari doza, în timp ce preţul unei doze de vaccin Pfizer/BioNTech ar costa în jur de 18,40-19,50 dolari, iar cel al vaccinului american  până la 37 dolari doza.

Mai mult, vaccinul AstraZeneca nu necesită transportul şi stocarea la temperaturi de -70 de grade Celsius, cum este cazul vaccinului Pfizer-BioNTech, putând fi păstrat într-un frigider obişnuit timp de şase luni.