Alexandru Rafila, despre tratamentul pentru COVID-19: Când va fi disponibil în România

„Este vorba despre un medicament antiviral care este eficace, s-a demonstrat deja în clinici din SUA şi alte state. Se numeşte Rendesivir, vom beneficia de el în curând în cadrul unui studiu organizat de OMS, care include circa 25-30 de ţări din lume.

Unii pacienţi români vor fi trataţi cu acest nou produs. La finalul studiului, sperăm ca produsul să poată primi licenţă din partea autorităţilor americane şi cred că în toamnă va fi disponibil în Europa cu siguranţă şi să sperăm că şi în România.

Hidroxiclorochina nu acţionează împotriva virusului propriu zis. Acest medicament, în schimb, împiedică replicarea virală. Sigur, va trebui administrat încă de la început şi probabil vor beneficia de el prima dată persoanele din categoriile de risc. Dacă vom reuşi să ţinem lucrurile sub control în această primăvară şi lucrurile vor intra pe un făgaş acceptabil, în toamnă am avea tratamentul. Sigur, nu se va întrerupe lanţul transmiterii, dar faptul că va exista un medicament care va trata cazurile, astfel încât să nu mai avem mortalitate, este un lucru bun”, a declarat dr. Alexandru Rafila la un post TV.