Alexandru Rafila: Nu am înțeles nimic din raportul privind decesele Covid. Vlad Voiculescu trebuia să sesizeze din timp neregulile

”Ambele platforme, atât CoronaForm, cât și Alerte MS sunt la ministerul Sănătății, nu în altă parte. Ei sunt beneficiarii și coordonatorii. Situația probabil trenează de mai mult timp. Dacă ei sunt coordonatorii, trebuiau să sesizeze că există diferențe. Cred că CoronaForms este mai stabilă pentru că se introduc pe bază de CNP decesele, cealaltă primește datele agregate de la spitale. 

Doamna ministru nu ne-a dat nicio explicație. Eu nu am înțeles nimic, doar că sunt diferențe de raportare pe baza unor probleme de natură birocratică. Domnul Voiculescu, pentru că doamna Mihăilă nu a avut când, trebuia să sesizeze lucrul ăsta, să facă un training comun cu spitalele și DSP-urile ca să existe o uniformizare a raportării”, a spus Rafila.

Reprezentantul României la OMS a adăugat că exclude varianta ca aceste lucruri să se facă deliberat, din motive politice, subliniind că riscul cel mai mare este compromiterea încrederii populației în autoritățile statului. ”Nu pot să concep că aceste lucruri se fac deliberat. Dacă cumva este așa, cred că sunt alte instituții ale statului care ar trebui să investigheze această situație”, a conchis acesta. 

Citește și: ”Ministrul Sănătății a prezentat raportul morților de COVID: „500 de DECESE, diferența de raportare la un singur spital”