Alexandru Rafila: „O lipsă a finanțării la ATI este extrem de periculoasă. Sper să nu ajungem să punem în pericol viața pacienților”

Alexandru Rafila: „Nu știu care sunt prioritățile noului ministru. Singura mea îngrijorare din declarația doamnei Mihăilă este că vrea să continue proiectele domnului Voiculescu. Sper să nu se întâmple acest lucru. Trebuie să facem și spitale, dar România cheltuiește 42% pentru asistența medicală spitalicească, față de 28% media europeană. Dacă mă refer la ATI, în această perioadă trebuie asigurate toate resursele. Avem puține resurse umane. O lipsă a finanțării la ATI este extrem de periculoasă, sper să nu ajungem să punem în pericol viața pacienților.

Sunt mai multe specialități deficitare, nu doar terapia intensivă. Problema este că nu au fost deblocate posturile, astfel încât spitalele să poată organiza concursuri pentru aceste posturi. Au fost doar posturi pe perioadă determinată, pe perioada stării de alertă. Spitalele se finanțează pe baza serviciilor medicale pe care le furnizează. Există un program distinct pentru ATI, finanțat de Ministerul Sănătății, nu de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. (…) Doamna ministru a spus la ce reforme se referă. Reforma spitalelor și depolitizarea sistemului de sănătate.”