Alimentele contaminate OMOARĂ anual 420.000 de oameni – apel la responsabilitate făcut de OMS

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a atras atenția că cei mai vulnerabili în fața acestei probleme sunt copiiii. ”Avem o responsabilitate colectivă pentru a asigura o alimentaţie sănătoasă şi nutritivă. Nimeni nu ar trebui să moară când încearcă să se hrănească”, a transmis directorul organizației. Acesta a amintit despre responsabilitatea producătorilor, guvernelor, firmelor de transport, centrelor comerciale şi restaurantelor în asigurarea securităţii alimentare.

Ameliorarea siguranţei alimentelor pe care le consumăm reduce mortalitatea infantilă şi malnutriţia şi îi ajută pe copii să piardă mai puţine ore de şcoală, iar pe adulţi să-şi amelioreze productivitatea, ajutând totodată la reducerea presiunii asupra sistemelor sanitare, a adăugat Ghebreyesus.

Riscurile alimentare la care se expun oamenii pot fi de natură microbiologică, chimică sau fizică şi adesea sunt observate cu ochiul liber. Bacteriile, virusurile sau reziduurile de pesticide sunt doar câteva exemple.

Hrana nesigură reprezintă o ameninţare pentru sănătatea umană şi economie, afectând în mod disproporţionat persoane vulnerabile şi marginalizate, în special femei şi copii, migranţi şi populaţii afectate de conflicte, potrivit OMS. 

În fiecare an, cel puţin o persoană din zece se îmbolnăveşte după ingerarea de mâncare contaminată şi 420.000 de persoane îşi pierd viaţa, din care 125.000 sunt copii cu vârsta sub 5 ani, a mai arătat organizația, potrivit Agerpres.