Alte două OUG ale Guvernului Orban demis, publicate în Monitorul Oficial

 

Ordonanţa de Urgenţă pentru aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat şi Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, adoptate în şedinţa de Guvern de marţi, au fost publicate, vineri seară, în Monitorul Oficial.

Prima OUG se referă la extinderea programului ”Masă caldă” de la 50 la 150 de unităţi de învăţământ, de această măsură urmând a beneficia peste 65.000 de copii.

Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice vizează, în principal, eliminarea inechităţilor existente în cazul pensionarilor care au desfăşurat activităţi în domeniul minier.

Astfel, OUG stabileşte ca şi persoanele care au lucrat în unităţile de prospecţiuni şi explorări geologice, în subteran, să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani realizat în aceste activităţi, iar la determinarea punctajului mediu anual să se utilizeze stagiul complet de cotizare de 20 ani.

Până acum, de aceste drepturi beneficia numai personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă din lună, în unităţi miniere.

De asemenea, în Monitorul Oficial de vineri a fost publicată OUG privind parteneriatul public-privat, adoptată în şedinţa de Guvern din 28 ianuarie.

În 4 februarie, Guvernul a adoptat 25 de ordonanţe, unele dintre ele neavând avizul Consiliului Legislativ.

Până vineri seară, doar una din ele fusese publicată în Monitorul Oficial.

Premierul din nou desemnat Ludovic Orban a declarat că avizul ar fi consultativ şi că toate vor apărea în Monitor.