Anchetă privind TRUCAREA unor licitații organizate de M.A.I.! Investigație amplă a Consiliului Concurenței

Companiile investigate îşi desfăşoară activitatea pe piaţa serviciilor de lucrări de construcţii, de instalaţii, de comunicaţii şi alte activităţi conexe ale acestora din România: PORR Contruct S.R.L., Regia Autonomă Rasirom, M&D Cons Investiţii S.R.L., Tema Energy S.R.L., Metroul S.A., S&T Romania S.R.L., Ness Proiect Europe S.R.L., Dataware Consulting S.R.L., General Me.el Electic S.R.L., Structural Engineering and Technology S.R.L., Tancrad S.R.L. şi Rovis Lider S.R.L.

”Autoritatea de concurenţă deţine indicii privind o posibilă coordonare a comportamentului comercial al companiilor menţionate, ce vizează fixarea directă sau indirectă a preţurilor de vânzare ori de cumpărare (sau orice alte condiţii de tranzacţionare) şi/sau împărţirea pieţei serviciilor de lucrări de construcţii, pieţei serviciilor de instalaţii, pieţei serviciilor de comunicaţii şi alte activităţi conexe ale acestora din România, cu scopul de a împiedica, restrânge ori denatura concurenţa.De asemenea, Autoritatea de Concurenţă a primit o sesizare din piaţă, de la unul dintre ofertanţi, privind posibile practici anticoncurenţiale ale companiilor participante la licitaţia organizată de Ministerul Afacerilor Interne”, se menţionează în comunicatul instituției. 

În acest caz, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale unor companii care activează pe aceste pieţe.

”În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor”, a mai transmis sursa citată.

Consiliul Concurenței subliniază că respectivele controale nu reprezintă o antepronunţare a instituției în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a legii, documentele ridicate aflându-se în analiză.