Avortul, INTERZIS după a șasea săptămână de sarcină – decizie controversată luată în SUA

Legea – supranumită „a bătăii de inimă” – permite oricui să dea în judecată un cadru sanitar sau alte persoane care ajută o pacientă să obţină un avort după ce este detectată prima bătaie de inimă a fătului nenăscut. Chiar și cei care îi dau bani unei paciente pentru avort sau o transportă la clinica medicală sunt pasibili de sancțiuni.

”Creatorul ne-a înzestrat cu dreptul la viaţă. Cu toate acestea, milioane de copii îşi pierd dreptul la viaţă în fiecare an, din cauza avortului. În Texas, noi lucrăm la salvarea acelor vieţi”, a transmis guvernatorul Greg Abbott. 

În ciuda optimismului arătat de guvernator şi cei ce-l înconjurau la momentul semnării legii, există şi contestatari. 

Se consideră că legea ar produce efecte catastrofale în Texas. Se are în vedere faptul că, din cauza pandemiei, unele paciente au fost nevoite să aştepte chiar şi două luni pentru un avort.

Legea, însă, nu are mari şanse să intre în vigoare. Alte 8 state au introdus legi similare, iar toate au fost blocate în instanţă.Iniţiatorii legii, deopotrivă republicani şi democraţi, rămân, totuşi, optimişti.

Texasul este la 25-a restricţie a avortului în ultimul deceniu, însă aceasta este mult mai crudă, deoarece permite acţiuni în instanţă împotriva celor implicaţi în efectuarea unei întreruperi de sarcină.