Belarus A DETURNAT un avion Ryanair, cu peste 170 de oameni la bord, printre care și 5 ROMÂNI – UNDE a fost forțat să aterizeze

Aparatul de zbor a fost forţat să aterizeze în Minsk, iar poliţiştii l-au arestat pe jurnalist, care, potrivit Daily Star, riscă pedeapsa capitală, în ultima țară din Europa care mai practică această sentință.

Potrivit primelor informații, la bord se află și 5 români.

Anunțul arestării lui Roman Protasevici, 26 de ani, a fost făcut de canalul media Nexta. Tânărul jurnalist este un fost colaborator al Nexta, o instituţie media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare faţă de realegerea în 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

După verificarea avionului, toți pasagerii au fost trimiși pentru inspecție. În timpul celui de-al doilea control al documentelor, Protasevici a fost arestat.

Înainte de zbor, el a spus că a observat o atenție sporită din partea persoanelor suspecte de pe aeroportul din Atena și a sugerat că este supravegheat, relatează UniMedia.info, portal de știri din Republica Moldova. 

Anul trecut, canalul de Telegram NEXTA a fost declarat extremist în Belarus. Ulterior, acesta și-a schimbat sigla și numele, iar Protasevici anunțase că părăsește proiectul. Presa străină notează că Protasevici și Stepan Putilo, tot de la NEXTA, ar putea fi condamnați la moarte. Ei sunt incluși pe lista teroriștilor, mai notează aceeași publicație. În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”.

Ministerul Afacerilor Interne din Belarus a confirmat informațiile despre arestarea lui Protasevici.

Lituania a cerut intervenția UE și NATO pentru rezolvarea situației.

Aeronava făcea o cursă Vilnius-Atena, iar înainte de a ieşi din spaţiul aerian al Belarusului, un pasager a lansat o alarmă cu bombă, ce s-a dovedit a fi falsă. Un avion de luptă Mig29 a fost lansat din Minsk, iar avionul de pasageri a fost forţat să aterizeze, relatează mediafax.ro.

Au apărut și primele reacții internaționale. UE cere decolarea urgentă a aeronavei către destinație.

Știre în curs de actualizare