Boala fără leac. Primele semne apar pe faţă şi trădează afecţiunea extrem de gravă

Medicii de specialitate afirma ca numarul pacientilor diagnosticati cu lupus nu a crescut in ultimii ani, fiind considerata o afectiune rara. Chiar daca este o boala incurabila, sub tratament, evolutia starii de sanatate a pacientilor este favorabila.

Pacientii care sunt diagnosticati cu boala lupus ajung la medicul dermatolog la scurt timp dupa declansarea simptomelor. 

„Pacientii ajung destul de devreme de la debutul bolii la medic pentru ca au sensibilitate la soare si acea roseata faciala care este deranjanta. Lupusul debuteaza in perioada insorita, sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai. Majoritatea bolnavilor provin din mediul rural, unde expunerea la soare este mare, fiind persoane care muncesc la camp si stau mult in soare. Numarul pacientilor diagnosticati cu aceasta boala rara este constant. Lupusul afecteaza atat barbatii, cat si femeile, dar si copiii”, a declarat medicul dermatolog Corneliu Dobre, de la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi.

Boala poate afecta oricare dintre organele interne si in timp se poate ajunge ca bolnavul sa nu isi mai poata indeplini atributiile zilnice. Cea mai frecventa si severa forma de lupus se numeste Lupus Eritematos Sistemic (LES).