Bogdan Aurescu, prima declarație după EXPULZAREA unui diplomat român de Moscova

Ministrul Afacerilor Externe a explicat că este „o măsură luată în defensivă” de partea rusă, ca reacție la decizia Bucureștiului de a-l declara „persona non grata” pe Alexey Grishaev, care ocupa un rang similar la acel moment.

„Nu este nimic special în această decizie. De altfel, noi am anticipat un astfel de răspuns al părții ruse. Este o măsură luată în defensivă, ca reacție la decizia pe care noi am luat-o și am anunțat-o pe 26 aprilie, de a declara persona non grata pe adjunctul atașatului militar al Ambasadei ruse la București, care a desfășurat acțiuni neconforme cu Convenția de la Viena privind Relațiile Diplomatice din 1961. Se practică uneori în relațiile dintre state acest tip de răspuns. Nu avem nimic altceva în plus de comentat. Nu este, încă o dată spun, nimic surprinzător în această decizie”, a declarat Bogdan Aurescu, luni seară, la televiziunea publică.

Rusia a anunțat, marți că expulzează un diplomat român, ca urmare a deciziei Bucureștiului de a declara un angajat al Ambasadei Rusiei persona non grata.

Citește și Rusia expulzează un diplomat român, după ce Bucureștiului a procedat similar cu un angajat al Ambasadei Rusiei

„Schimbul” de expulzări dintre România și Rusia a început în 26 aprilie, când MAE a anunțat că Alexey Grishaev, la acel moment adjunct al atașatului militar din Ambasada rusă la București, a fost declarat persona non grata și urmează să fie expulzat, dat fiindcă a desfășurat activități care contravin prevederilor din Convenția de la Viena.

Citește și Tensiuni diplomatice pe axa București-Moscova. Adjunctul atașatului militar al ambasadei Rusiei în România, declarat „persona non grata”

Moscova, care încă de la acel moment preciza că își rezervă dreptul de a lua măsuri simetrice, a răspuns marți, când a anunțat că un diplomat român cu rang similar a fost declarat persona non grata și va fi expulzat din Rusia.

Citește și Bucureștiul, amenințat de Moscova cu expulzarea unui diplomat român pe bază de „reciprocitate” – Mesajul OFICIAL al MAE rus

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, marți, într-un comunicat de presă, că Federaţia Rusă a declarat persona non grata pe adjunctul atașatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă, în reacţie la declararea persona non grata de către România, la 26 aprilie 2021, a domnului Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. MAE reaminteşte că decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile domnului Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”.