Bugetul Capitalei, votat cu scandal. Firea: Din păcate, aceasta a fost suma alocată de Guvern

Bucureștenii vor circula mai bine. Este promisiunea primarului Capitalei, Gabriela Firea, care va aloca peste 500 de milioane de euro din bugetul din acest an, pentru fluidizarea traficului. După discuții aprinse, ca de fiecare dată, consilierii generali ai Capitalei au adoptat bugetul Bucureștiului pentru anul 2020.  

”Din păcate, aceasta a fost suma alocată de Guvern. O sumă care nu are cum să acopere toate nevoile, toate cheltuielile. Cea mai mare sumă, peste 500 de milioane de euro este alocată pentru fluidizarea traficului, și sunt cuprinse marile proiecte de infrastructură. 200 de milioane de euro ajung la termoficare, peste 100 de milioane de euro la Sănătate și 45 de milioane de euro pentru vor fi pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din București”, a declarat Gabriela Fitrea, primarul general al Capitalei.

Spiritele s-au încins pe anumite proiecte și amendamente

Consilierul general ALDE Tudor Tim Ionescu a arătat că bugetul este al bucureştenilor

„Fac un apel la toţi consilierii generali, putem să-l ameliorăm, dar haideţi să-l votăm acum! Grupul ALDE va vota acest buget”, a menţionat Ionescu.

Consilierul PSD Ancuţa Florea a depus un amendament vizând modificări de sume la mai multe obiective de investiţii, care a fost adoptat.  Şi consilierul USR Alexandru Gâdiuţă a depus un amendament privind creşterea sumelor pentru reabilitarea sistemului de termoficare, pentru spitale şi infrastructură, însă nu a trecut.

„Principala problemă a acestui buget este că nu e ancorat în realitatea bugetară a Capitalei, nu ţine cont de experienţa anilor anteriori. (…) Există o mare supraestimare a veniturilor, asta ne va face să sacrificăm investiţiile”, a spus Gâdiuţă. El a amintit că anul trecut au fost opt rectificări bugetare.

Consilierul USR Ana-Maria Ciceală a susţinut că bugetul e grevat de 2 ani de companii declarate ilegale definitiv în instanţă. Nemulţumit de obiecţiile ridicate de consilierul general Ana Ciceală, viceprimarul Aurelian Bădulescu (PSD) a acuzat-o pe aceasta că n-ar face altceva notabil decât „să doarmă prin parcuri, pe nisip”, alaturi de senatorul Mihai Goţiu (USR).

De cealaltă parte, consilierii PNL și USR au votat împotriva bugetului

Candidatul independent la Primăria Capitalei susţinut de USR, Nicuşor Dan, a spus că bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti pe 2020 nu are nicio legătură cu realitatea, în condiţiile în care veniturile estimate sunt, ca şi în anii precedenţi, supraevaluate cu aproximativ 75%.

„Managerul unei companii private care estimează venituri de 7 miliarde lei şi încasează 4 miliarde lei este automat demis, în orice ţară şi în orice companie. Acesta ar trebui să fie şi mesajul bucureştenilor pentru actualul primara spus Nicuşor Dan, potrivit unui comunicat de presă.

PNL Bucureşti a refuzat să voteze bugetul pe motiv că este unul nerealist.

„Nu putem vota un buget nerealist, cu venituri supraestimate. Se vede cu ochiul liber că proiectul de buget propus de PSD/G. Firea urmăreşte ca banii bucureştenilor să fie acordaţi, discreţionar, companiilor municipale pe care le considerăm ilegale. Altele sunt priorităţile Bucureştiuluia spus Violeta Alexandru, preşedintele PNL Bucureşti, într-un comunicat de presă.