Cea mai veche pictură rupestră din lume, de 45.000 de ani, reprezintă… un porc

 

Este considerată cea mai veche reprezentare din lume a unui animal, potrivit unui studiu publicat de ScienceAdvances

În Indonezia s-au descoperit cele mai multe desene și picturi rupestre.

Oamenii de știință au descoperit două desene care ar reprezenta un porc negru Sulawesi (Sus celebensis), specie care există și astăzi în regiune. Acestea ar fi fost făcute în urmă cu 32.000-45.000 de ani, pe baza datării cu uraniu radioactiv făcută de arheologi. 

Cele două desene nu sunt un unicat în Sulawesi, în zonă au mai fost descoperite picturi mai vechi de 40.000 de ani.

Primul desen a fost descoperit în urmă cu trei ani, în decembrie 2017, de arheologi indonezieni într-o peșteră dintr-o regiune calcaroasă unde este foarte greu de ajuns. Peștera Leang Tedongnge este la 60 km de cel mai mare oraș al regiunii, Makassar, care are 1,5 milioane locuitori, relatează RFI România. Potrivit datării cu uraniu, desenul ar avea cel puțin 45.500 de ani vechime. 

Al doilea desen, descoperit într-o altă peșteră de calcar – Leang Balangajia 1 ar avea cel puțin 32.000 de ani vechime.

Ambele desene au fost realizate cu pigmenți minerali de culoare roșie, brun-roșcată și violetă. În fiecare, animalul este reprezentat din profil în poziție statică, imobilă. Conturul animalului desenat este făcut din linii.

Peșterile din carstul Maros-Pangkep din sudul insulei Sulawesi sunt renumite pentru arta figurativă timpurie. Aici se găsesc picturi din prima epocă a omenirii, a paleoliticului.