Certificatul european de vaccinare, în etapa testelor tehnice. Ce date va cuprinde și cum va funcționa sistemul de control

Primele două țări care testează interoperabilitatea acestui sistem sunt Franţa şi Malta. Este vorba despre capacitatea statelor membre de a se conecta la ”pasarela” europeană creată. Această etapă pilot, care se va desfăşura timp de două săptămâni, vizează în total 18 state din UE plus Islanda, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Bahrke.

Această etapă nu implică folosirea datelor reale şi nici participarea cetăţenilor. 

Sursa citată a precizat că statele membre vor putea începe să folosească acest sistem în condiţii reale, dacă sunt pregătite.”Certificatul verde digital” european va facilita libera circulaţie în interiorul UE în vara aceasta. El va cuprinde un cod QR care să arate că titularul său a fost vaccinat împotriva Covid-19, că fost testat negativ în urma unei probe PCR recente sau că este imunizat după ce a trecut prin boală. 

Certificatul (în format fizic sau digital) va fi prevăzut şi cu o semnătură electronică pentru atestarea autenticităţii. La controlul efectuat de o autoritate competentă, cum ar fi poliţia de frontieră, codul QR va fi scanat şi va fi verificată semnătura electronică. Sistemul este dezvoltat de companiile germane T-Systems şi SAP.

Statele membre pot folosi pe plan intern aplicaţii distincte dacă doresc acest lucru, unele având deja în dezvoltare astfel de aplicaţii.

În paralel cu pregătirile tehnice, regulamentul privind ”certificatul verde digital” european încă face obiectul negocierilor între Parlamentul European şi Consiliul UE, ce reuneşte reprezentanţii statelor membre. Unul dintre subiectele de divergenţă este legat de solicitarea Parlamentului European privind plafonarea preţurilor testelor sau suportarea costurilor acestora de către statele membre. Eurodeputaţii mai cer ca guvernele să nu poată impune restricţii suplimentare deţinătorilor certificatului, cum ar fi carantina. Însă statele membre doresc să-şi rezerve această posibilitate.

O nouă rundă de negocieri va avea loc marți. După ce se va ajunge la un acord, certificatul va trebui aprobat de Consiliul UE şi votat de Parlamentul European, potrivit Agerpres.