Claudiu Năsui a explicat cum se împart banii la Ministerul Economiei: „92% va merge pe trei scheme de ajutor de stat”

„Întotdeauna mi-am dorit să văd miniștri că înțeleg și își prezintă bugetul. De aceea vreau să prezint acum în mod 100% transparent bugetul ministerului economiei.

Ministerul economiei are un buget de 6.6 miliarde de lei. 92% din el merge pe 3 scheme de ajutor de stat.

Cea mai mare schemă este cea pentru IMM-uri în context CoVid, adică cele 3 măsuri (microgranturi, capital de lucru și investiții). Acolo au fost alocați 4.5 miliarde de lei. Din fericire această schemă este suportată 85% din fonduri europene. Doar 15% provine din bani din bugetul de stat, adică din banii contribuabililor.

A doua cea mai mare cheltuială a ministerului este schema pentru Horeca. Pentru această industrie a fost alocat 1 miliard de lei. De data aceasta banii sunt 100% din bugetul de stat, fără fonduri europene.

A treia cea mai mare cheltuială este restanța pentru schema Start-up Nation. Există deja deconturi de cheltuieli pentru ele. Pentru asta s-au alocat 635 de milioane de lei. Din nou, banii 100% din bugetul de stat, din banii din taxe și impozite.

A patra cea mai mare schemă este cea pentru filme. O schemă prin care statul dă bani studiourilor străine pentru a face filme în România. Acolo au fost alocați 100 de milioane de lei, de asemenea 100% pe buget de stat.

Evident că ministerul economiei trebuie să facă și alte lucruri decât să dea subvenții. Fiecare dintre aceste scheme trebuie evaluată și văzut dacă și-a atins scopul.

Economia reală, cea a micilor antreprenori care de multe ori nu știu să navigheze prin birocrația statului pentru a lua bani pe aceste scheme, are nevoie de mai mult. Are nevoie de debirocratizare și de reducerea poverii fiscale, mai ales pe forța de muncă. Doar așa putem să ajutăm economia pe termen lung. Să avem o țară în care antreprenoriatul să fie ușor și locurile de muncă bine plătite”, a transmis Claudiu Năsui.