Cod portocaliu de viscol și ninsoare – Anunțul de la ANM

ANM a emis un cod portocaliu de ninsoare și vânt pentru mai multe zone. Este vorba de ninsori la munte, la înălțimi de peste 1.700m.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 04 ianuarie, ora 18:00 – 05 ianuarie, ora 08:00Fenomene și zone vizate: viscol puternic și ninsori abundente în Carpații Meridionali, la peste 1700 m altitudine

Pe crestele Carpaților Meridionali, la altitudini de peste 1700 m, va ninge abundent, iar vântul va sufla tare, cu rafale de peste 80…110 km/h, viscolind puternic și troienind zăpada și determinând scăderea vizibilității sub 50 m.

Notă: În Carpații Orientali și Meridionali va continua să ningă și pe parcursul zilei de marți (5 ianuarie), dar în general slab cantitativ.

În plus, este în vigoare și un cod galben de vreme rea:

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 04 ianuarie, ora 14:00 – 05 ianuarie, ora 08:00Fenomene vizate: ploi abundente; intensificări ale vântului, ninsori însemnate cantitativ și viscolite la altitudini de peste 1700 

Zone vizate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, va ploua în toată țara, iar în vestul și nordul Olteniei, nordul Munteniei și sudul Banatului se vor acumula cantități de apă care vor depăși local 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.La munte vor fi precipitații mixte, iar la altitudini de peste 1700 m, în Carpații Meridionali și Carpații de Curbură vor predomina ninsorile, se va depune strat de zăpadă consistent, iar vântul va avea instensificări cu rafale, în general, de 60…80 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea semnificativă a vizibilității.

 Notă: Intensificări ale vântului vor fi și în Carpații Orientali, cu rafale de 60…80 km/h, precum și, local și temporar, în sudul, estul și centrul țării, cu viteze de 45…55 km/h.