Comisarul european Adina Vălean, după deturnarea avionului în Belarus: „Sunt 6 persoane care au rămas la Minsk. Nu am confirmarea, pe surse, cred că sunt câțiva români”  

„Suntem în situație de criză de la deturnarea avionului de către autoritățile din Belarus. Este o situație inacceptabilă. Pot să vă spun că la 17:50 avionul a decolat spre Vilnius, este prima știre bună, sigur, după proceduri deosebit de dificile și diferite pretexte ale autorităților de pe aeroportul din Minsk. La bord sunt 117 pasageri, ceea ce înseamnă că 6, spre deosebire de numărul celor care se îmbarcaseră inițial la Atena, au rămas la Minsk. Am discutat cu CEO-ul Ryanair, din păcate, în acest moment nu putem verifica cu echipajul de la bord ca să știm exact cine sunt cele șase persoane care nu au urcat la bord”, a precizat Adina Vălean, duminică seară, la un post TV.

Întrebată dacă la bord sunt și cetățeni români, comisarul Adina Vălean a declarat că nu poate confirma sau infirma acest fapt.

„Nu am confirmarea, am vorbit cu CEO -ul Ryanair, dar echipajul, într-o asemenea stare de stres şi din dorinţa de a pleca pur şi simplu din Minsk, nu au putut verifica, dar, pe surse, ca să spun aşa, cred că sunt şi câţiva români”, a mai spus Vălean.

„Să sperăm că se află în drum spre Vilnius şi că nu există absolut niciun motiv pentru care cetăţeni europeni să fi fost ţinuţi în… Europeni, când zic „europeni” mă refer la cetăţenii din statele membre ale Uniunii Europene”, a precizat Vălean, duminică seară, după ce avionul deturnat la Minsk a decolat spre Vilnius. 

Belarus a forțat aterizarea unui avion la Minsk duminică pentru a aresta un jurnalist opozant al regimului Lukasenko, potrivit presei internaționale. Este vorba de Roman Protasevici. Printre cei peste 100 de pasageri se află și cetățeni români. Este pentru prima oară când un avion civil privat a fost deturnat. 

Belarus A DETURNAT un avion Ryanair, cu peste 170 de oameni la bord, printre care și 5 ROMÂNI – UNDE a fost forțat să aterizeze

Liderii UE au cerut decolarea de urgență de pe aeroportul din Minsk, pentru continuarea călătoriei de la Atena către capitala Lituaniei. În final, cursa s-a reîntors la Vilnius.

Primele REACȚII internaționale după deturnarea avionului de regimul lui Lukașenko