Comisia de buget de la Cameră a adoptat un amendament privind reducerea taxei de clawback

„Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor a admis, joi, un amendament propus de PSD pentru reducerea taxei de clawback pentru producătorii români de medicamente. Astfel, prin modificarea OUG nr. 85/2019 privind contribuţiile pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, PSD propune ca pentru medicamentele produse în România contribuţia trimestrială să fie redusă la 15% din valoarea consumului centralizat comunicat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, indiferent dacă e vorba de medicamente generice sau inovative. Pentru medicamentele produse în afara ţării, taxa rămâne neschimbată, respectiv 20% în cazul medicamentelor generice şi 25% pentru cele inovative”, se arată într-un comunicat al PSD transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, acest amendament are în vedere „creşterea capacităţii industriei de medicamente autohtone pentru acoperirea cererii interne a populaţiei pe perioada pandemiei de coronavirus”.

„Prin reducerea taxei de clawback se asigură creşterea capacităţii de producţie a producătorilor români şi scăderea preţurilor la medicamente pentru cetăţeni\”\”, arată iniţiatorii.

Amendamentul urmează să fie votat săptămâna viitoare în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional pentru adoptarea propunerii legislative