Comisia Europeană va discuta cu membrele Uniunii despre eventuale controale la frontiere. Cum schimbă coronavirusul regulile jocului

\”\”Nu am primit nicio notificare despre intenţia de introducere a unor măsuri de control la frontiere determinate de COVID-19, dar dorim să iniţiem proactiv o discuţie cu statele membre, întrucât situaţia este una dinamică, ea ar putea evolua şi dorim să promovăm o abordare coordonată privind orice măsură, pentru că măsurile sunt mai eficiente dacă sunt luate în coordonare, şi nu într-un mod fragmentat\”\”, a declarat Dana Spinanţ la conferinţa de presă zilnică a Comisiei Europene.

\”\”Prin urmare vom iniţia un schimb de opinii şi de informaţii în legătură cu practicile privind controalele la frontiere, precum şi politicile statelor membre privind acordarea vizelor\”\”, a completat Dana Spinanţ, fără să detalieze ce înseamnă măsuri de \”\”control la frontiere\”\”. Corespondentul agenţiei EFE a inclus în acest termen şi posibilitatea \”\”închiderii\”\” graniţelor, notează Agerpres.

Ea a reafirmat însă poziţia exprimată luni de Comisia Europeană, care a transmis că \”\”nu recomandă\”\” reinstituirea controalelor la frontierele interne ale spaţiului de liberă circulaţie Schengen şi a apreciat că o asemenea decizie trebuie să se bazeze pe \”\”dovezi ştiinţifice\”\”, să fie \”\”proporţionată\”\” şi luată \”\”în coordonare\”\” cu celelalte state membre.

\”\”Am încercat să explicăm ieri că din perspectiva noastră (a Comisiei Europene n.red), orice astfel de măsuri trebuie să se bazeze pe evaluări ştiinţifice şi analize de risc şi trebuie să fie, desigur, proporţionale cu situaţia pe teren şi de asemenea trebuie să fie coordonate la nivelul UE\”\”, a spus purtătoarea de cuvânt a CE.

Ea a confirmat că legislaţia europeană permite introducerea unor controale la frontierele statelor membre UE atunci când există o ameninţare pentru sănătatea publică şi a indicat faptul că, dacă vreo ţară membră a UE va decide să recurgă la această opţiune, respectiva ţară va trebui să notifice (Comisia Europeană şi celelalte state membre) cu cel puţin patru săptămâni înainte.

Prin urmare, \”\”CE va căuta să iniţieze o coordonare între statele membre pentru a evita politici divergente cu privire la controalele la frontiere sau practicile privind controalele la frontiere\”\”, a adăugat ea.

Cât despre pregătirea statelor membre pentru a face faţă coronavirusului, Dana Spinanţ a menţionat că agenţia specializată a UE, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), \”\”a invitat statele membre să-şi revizuiască şi să-şi aducă la planurile la zi, unele dintre ele au planuri specifice de urgenţă pentru COVID-19, ele trebuie desigur adaptate situaţiei din fiecare ţară.\”\”