Coronavirus România. ANUNȚ important de la CNAS. Cum se acordă indemnizația și concediul de carantină

 

Concediul şi indemnizaţia de carantină se acordă şi persoanelor asigurate care nu au realizat stagiul de cotizare complet de 6 luni, potrivit comunicatului de presă al CNAS.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 30/2020, care cuprinde măsuri în domeniul protecției sociale în contextul pandemiei de coronavirus, au fost modificate OUG 158/2005 și Legea 399/2005, acte normative care conțin reglementări privind modul de acordare a concediilor și indemnizațiior de asigurări sociale de sănătate, astfel:

– Persoanele asigurate au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă fără îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare. Mai exact, concediul și indemnizația de carantină se acordă și persoanelor asigurate care nu au realizat stagiul de cotizare complet, de 6 luni.

– Certificatele de concediu medical acordate care cuprind a 91-a zi și cele care depășesc 183 de zile se eliberează și se decontează fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

Aceste reglementări sunt valabile pe perioada stării de urgență și au ca scop prevenirea îmbolnăvirilor, se mai spune în comunicatul CNAS.

Menționăm că până duminică, 22 martie 2020, la ora 13.00, bilanțul infectărilor cu coronavirus în România a ajuns la 433, cu 66 de cazuri noi față de raportarea de sâmbătă, 21 martie. Este cel mai mare număr de îmbolnăviri raportate într-o zi de la apariția COVID-19 în România.  Duminică, în România au fost înregistrate și primele două decese din cauza coronavirusului. Din păcate, au murit 8 români în străinătate până acum.

De asemenea, pe teritoriul țării noastre, până duminică, la ora 13.00. se aflau în carantină instituționalizată 4.803 de persoane, care vor fi testate pentru COVID – 19. Alte 65.799 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sunt monitorizate medical. se află sub monitorizare medicală.

De la apariția COVID-19 în România, 64 de persoane au fost declarate vindecate și externate, potrivit Grupului de comunicare strategică.