Coronavirus: Rusia se pregătește de o eventuală declarare a stării de urgență

Şeful guvernului rus va primi „dreptul de a implementa un regim de înaltă alertă pentru întregul teritoriu al Rusiei sau pentru o parte din acest teritoriu”, conform unei declaraţii a legislativului. Rusia a depășit cifra de 2.000 de infectări și se pregătește de o escaladare a situației COVID-19. Numărul deceselor se apropie și el de 20.

Premierul Mihail Mişustin a sugerat luni că măsurile de izolare, care au fost deja aplicate la Moscova, ar trebuie aplicate în toată ţara pentru a preîntâmpina împrăştierea virusului, notează AGERPRES.

Moscoviţii au primit ordin să rămână în case pe care le pot părăsi doar atunci când este absolut necesar, pentru a cumpăra hrană sau medicamente, spre exemplu. Rusia a raportat peste 1.800 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care două treimi doar la Moscova. Primarul Serghei Sobianin a avertizat că numărul real de cazuri este probabil semnificativ mai mare.

Autorităţile ruse au luat şi decizia de a restricţiona toate formele de trafic pe teritoriul naţional cu doar câteva excepţii, aşa cum ar fi cazul diplomaţilor sau al mărfurilor de import. Proiectul de lege mai are nevoie de încă două audieri în Duma de Stat. Aceste proceduri ar putea avea loc în curând. Apoi, dacă va fi aprobat şi de camera superioară şi va fi semnată de preşedintele Putin, va deveni lege.