Coronavirus: Statele baltice fac demersuri pentru a-şi repatria cetăţenii blocaţi la graniţa germano-polonă

Cele trei ţări baltice – Lituania, Letonia şi Estonia – au criticat Polonia pentru că îi împiedică pe cetăţenii lor să revină acasă, după ce Varşovia a interzis tranzitul străinilor începând de duminică dimineaţă.

Vilnius estimează că în jur de 420 de vehicule cu numere de înmatriculare lituaniene erau blocate luni la graniţa germano-polonă, iar unii oameni au protestat prin blocarea drumurilor care duc spre Polonia, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Guvernul Estoniei a afirmat că a convenit cu compania de feriboturi Tallink să fie trimisă o navă de croazieră pentru a îmbarca persoane în portul german Sassnitz miercuri.

Marţi, Polonia a fost de acord ca autocare şi camionete din Lituania, Letonia şi Estonia să-i tranziteze teritoriul în cinci convoaie de circa 20 de vehicule fiecare, ce vor avea voie să oprească doar la benzinării, au indicat autorităţile de la Vilnius.

Polonia a pus la dispoziţie cinci feriboturi de mici dimensiuni pentru transportul autovehiculelor direct în portul lituanian Klaipeda, iar Lituania a închiriat un tren pentru repatrierea cetăţenilor săi din Germania via Polonia, fără oprire, transmite agerpres.