Coronavirus. STUDIU Cine se spală mai des pe mâini: femeile sau bărbații?

 

Este vorba despre un studiu realizat de Universitatea de Stat din Michigan, potrivit căruia femeile sunt mult mai conştiincioase când vine vorba de spălatul pe mâini. O altă concluzie la care au ajuns cercetătorii americani este că oamenii sunt mai atenţi cu igiena dacă nu sunt singuri în toaletă.

Rezultatele arată că e o diferenţă uriaşă între bărbaţi şi femei când vine vorba despre spălatul pe mâini.

Ceea ce este și mai interesant este că studiul din 2013 n-a fost făcut prin metoda clasică, prin chestionare directă. Pentru că, de ruşine sau din alt motiv, nu toată lumea răspunde sincer. Astfel că cercetătorii americani au apelat la o metodă mai putin ortodoxă: spionarea celor care foloseau toaletele campusului Universității. În total, 3.749 de oameni au participat, fără să ştie, la studiu.

Care au fost rezultatele: 15% dintre bărbaţi nu s-au spălat pe mâini deloc, comparat cu doar 7% dintre femei.

Doar jumătate dintre bărbaţii care s-au spălat pe mâini au folosit săpun, faţă de 78% dintre femei.

Doar 5% dintre subiecţi s-au spălat pe mâini cu săpun şi cel puţin 20 de secunde.

Un alt studiu mai de amploare, derulat în 2009, în Marea Britanie, s-a bazat pe datele furnizate de dispensere cu săpun şi uşi de toaletă conectate la internet. În trei luni, a fost analizat comportamentul a aproape 200.000 de oameni. Iar concluziile sunt şi mai clare: doar 31% dintre bărbaţi s-au spălat pe mâini cu săpun, faţă de 65% dintre femei, potrivit Mediafax.

O observaţie interesantă e că dacă sunt mai mulţi oameni în toaletă, cu atât cresc șansele ca aceştia să se spele pe mâni, pentru că funcționează ca o presiune socială, explică autorii studiului. Majoritatea persoanelor tind să nu ţină cont de regulile de igienă atunci când sunt singuri în toaletă, mai spun autorii.

Cercetătorii au venit şi cu explicaţiile: din motive de natură socială, femeile ţin mai mult cont de igiena personală. Asta în timp ce bărbaţii se consideră prea „macho” ca să se teamă de bacterii.