Costel Alexe anunță noi măsuri: ”Aceste cifre susțin și o sursă continuă de poluare”

”În plină pandemie de coronavirus, vrem ca o parte din fondurile AFM să intre direct în economia României prin programe care să o sprijine.

Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor lansează anul acesta, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), un program destinat iluminatului ecologic în orașele și comunele din țara noastră.

Programul este multianual, iar bugetul stabilit pentru 2020 este de 384 milioane lei. Astfel, localitățile din România vor putea înlocui corpurile de iluminat cu consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED. Totodată, administrațiile vor putea achiziționa și sisteme de dimming/telegestiune, care permit reglarea fluxului luminos.

Programul de iluminat public stradal va reduce cu până la 40% consumul de energie electrică din fiecare oraș din România. În acest fel, dincolo de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, vom obține și o scădere consistentă a facturii locale și naționale la electricitate.

Astăzi, mai bine de 20% din consumul total de energie electrică al unei localități provine din iluminatul străzilor. Or, aceste cifre susțin și o sursă continuă de poluare cu emisii de CO2 și costuri ridicate pentru administrațiile locale.

Bugetul alocat pentru 2020 va permite ca circa 700 de localități din România să pornească aceste investiții și să beneficieze de o susținere financiară de maximum 90% pentru proiecte de eficientizare energetică a iluminatului public

Ghidul de Finanțare al programului va fi supus, începând de astăzi, consultării publice și poate fi consultat pe:

http://www.mmediu.ro/…/mmap-supune-dezbaterii-publice-…/3255”, a detaliat ministrul Mediului, Costel Alexe.