COVID-19: Organizaţia Medici Fără Frontiere cere Greciei să evacueze taberele de migranţi

Grecia a raportat joi primul deces în contextul epidemiei de COVID-19, la Patra, în partea continentală a ţării, şi a raportat până acum 117 purtători de coronavirus. MSF consideră că refugiaţii care trăiesc în condiţii mizere în tabere sunt mai expuşi la îmbolnăvire. „Evacuarea taberelor din insulele greceşti este acum mai urgentă ca oricând”, a comunicat organizaţia. „Trebuie să fim realişti: ar fi imposibil de limitat o epidemie în astfel de condiţii de lagăr”, avertizează MSF, care adaugă că nu are informaţii despre vreun plan de urgenţă credibil într-un astfel de scenariu.

În taberele din cinci insule din Grecia se află peste 40.000 de azilanţi, cu mult peste capacitatea prevăzută. MSF nu a precizat unde ar putea fi transferaţi migranţii, dar a cerut autorităţilor greceşti şi Uniunii Europene să acţioneze rapid pentru a evita un dezastru. Tabăra Moria din insula Lesbos, amenajată pentru 3000 de oameni, găzduieşte în prezent de cel puţin cinci ori mai mulţi. Potrivit MSF, 1.300 de migranţi dispun de un singur robinet de apă şi nu au săpun. „A forţa oamenii să trăiască acolo în cadrul politicii europene de restricţionare a fost întotdeauna iresponsabil, dar în contextul răspândirii virusului, este aproape criminal, dacă nu se iau măsuri pentru protecţia oamenilor”, afirmă organizaţia.

Guvernul de la Atena a suspendat ieri pentru următoarele două săptămâni vizitele şi activităţile organizaţiilor neguvernamentale în taberele de refugiaţi, ca măsură preventivă împotriva răspândirii coronaviruslui, a declarat agenţiei Reuters un oficial din ministerul pentru migraţie. MSF consideră că astfel îi sunt afectate operaţiunile, în special în interiorul taberelor.

„MSF acţionează chiar lângă tabăra Moria. Până acum nu avem niciun plan de a ne închide clinicile”, a declarat un oficial al organizaţiei.