Culisele statului paralel | Cine îl protejează pe Sebastian Ghiță

În paralel cu importanța pe care Sebastian Ghiță o dobândea în lumea politică și în cea a serviciilor secrete, contractele cu statul încheiate de firmele sale, multe controlate indirect, se înmulțeau și ele. Prin interpuși, parlamentarul controla canalul de știri ROMÂNIA TV, televiziune pe care a fondat-o în urma unui scandal cu Sorin Ovidiu Vântu.

În 2002, Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată în dosarul „Tracia – Asesoft”, fiind acuzat de complicitate la înșelăciune și fals în declarații, în legătură cu mai multe tranzacții petroliere care au dus la prejudicierea bugetului de stat cu 20 de miliarde de lei vechi. În acest dosar a fost achitat, dar în decembrie 2016, în urma unei noi cercetări DNA care îl viza, cariera politică a lui Sebastian Ghiță s-a încheiat.

„În perioada 2000 – 2015, Ghiță Sebastian Aurelian a obținut importante sume de bani în mod nelegal – prin traficarea influenței – sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operațiuni reale”, anunța DNA.

Banii au fost spălați printr-o multitudine de operațiuni financiar – bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceștia au fost folosiți în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor. Acestea sunt concluziile Direcției Naționale Anticorupție, în 2015, când procurorii au și pus în aplicare control judiciar și interdicția de a părăsi orașul Ploiești în cazul lui Ghiță.

Pe 19 decembrie 2016, Sebastian Ghiță a fugit din România cu câteva ore înainte ca justiția să emită mandat de arestare preventivă pe numele său. A fugit chiar după o petrecere de Crăciun a Serviciului Român de Informații. A doua zi, el trebuia să se prezinte la DNA Ploiești, pentru a da explicații într-un dosar în care era vehiculat și numele fostului premier Victor Ponta, dar și cel al fostului premier britanic Tony Blair.

Sebastian Ghiță mai avea și în alte dosare calitate de inculpat: ”Taxă pentru obținerea de contracte IT” și ”Hidro Prahova”. Deși omul de afaceri se afla sub filaj, ofițerii au anunțat superiorilor dispariția lui Ghiță abia după 8 ore. Aflat în urmărire internațională, omul de afaceri a apărut în Serbia, cu pașaport sloven, sub identitate falsă. România a cerut extrădarea, dar între cele două țări nu există un acord.

De pe teritoriul sârb, Sebastian Ghiță a transmis mai multe înregistrări în care a probat apropierea sa de generalul Coldea și a vorbit despre lobby-ul pe care l-a făcut pentru Victor Ponta. În urma denunțurilor trimise de Ghiță din Serbia, prim-adjunctul SRI Florian Coldea a fost trecut în rezervă. În 2019, mandatul internațional de arestare a fost revocat.