Cum se modifică RATELE românilor. DECIZIA de ultim moment luată de ministrul de Finanțe

 

„Soluția este gata. Am propus băncilor să mergem totuși până la 9 luni să fie perioada de amînare a ratelor. Aici, fiecare cetățean va decide care este perioada pentru care sa isi amane ratele. Se va face la cerere, nu e nevoie de niciun certificat de urgență, nu e nevoie de alte piedici. Cei care cred că nu pot face față în această perioadăși vor să-și amâne ratele la bancă vor face cerere la bancă. Detaliile vor fi în OUG pe care o voi propune mâine (joi, 26 martie – n.red.) în ședința de Guvern”, a anunțat Florin Cîțu, la Realitatea PLUS.

Amânarea plății ratelor se va aplica în cazul oricărui tip de credit, mai spune ministrul FInanțelor.

„Nu există niciun fel de limită (privind felul creditelor – n.red.). Cei care au rate la bancă și doresc să-și amâne ratele vor putea face o cerere, persoane fizice și persoane juridice, și în baza acestei cereri pot să beneficieze de o amânare a plății ratelor pe o perioadă de până la 9 luni este propunerea mea în acest moment, discutată și cu BNR și cu sistemul bancar. Ne-am asigurat ca va fi lichiditate in sistem. pentu ca de aceea au durat mai mult aceste discutii.  Sa ne asiguram ca daca se amana ratele pentru 9 luni de zile, sistemul bancar n-o sa aiba probleme de finantare. In acest moment stim sigur ca o sa functioneze daca mergem pe aceasta varianta. E o varianta pe care eu o propun”, a precizat ministrul Finanțelor.

Decizia ar urma să fie aplicată pentru toate băncile.

„Dacă e OUG, va fi pentru tot sistemul bancar. Este o discutie cu tot sistemul bancar”, a mai zis Florin Cîțu.  

Cum se va putea cere amânarea plății ratelor

„Eu propun ca să fie 2-3 pași, inițial telefonic apoi o reconfirmare prin e-mail, printr-o scrisoare, daca se poate trimite, ca sa se poata confirma Vedem cum se poate face logistic. Eu propun sa fie cat mai simplu. Deci initial telefonic, apoi prin e-mail. Vom vedea dacă această variantă va fi agreată. Dacă nu, se va putea face doar prin e-mail”, a explicat Florin Cîțu.

Reluarea plății se va face reeșalonat

„Reeșalonarea se va face pe o perioada lunga de timp, poate pe toata perioada creditului. Și statul intervine pentru susținere. Nu ne gândim doar pentru aceste 9 luni, vom ajuta si 12 luni dupa aceea. Forma finala va fi in OUG. Oamenii  nu trebuie sa se ingrijoreze. Nu vor fi pusi sa plateasca in aceasta perioada tot ce a fost amanat. Diferența de dobândă se va plăti reeșalonat pe o perioada lunga de timp in asa fel incat sa nu fie o povară imediata pentru cei care au rate la banca”, a asigurat  ministrul de Finanțe la Realitatea PLUS. 

Declarația ministrului de Finanțe vine după ce BNR a anunțat că permite băncilor să amâne plata ratelor la credite, fără ca acest lucru să transforme clienții în rău-platnici, iar băncile nu mai trebuie să facă provizioane pentru ele. Până acum, un credit devenea neperformant dacă se înregistra o întârziere de trei luni a plăților.