Dan Barna: Vârsta de pensionare trebuie calibrată cu speranța de viață. Actualul sistem de pensii nu este sustenabil

”Este un angajament ferm al actualei coaliţii. Vom avea o nouă lege a pensiilor care va păstra greutatea sistemului de pensii în construcţia bugetară”, a spus Barna, la Palatul Parlamentului.

Despre egalizarea vârstei de pensionare şi majorarea nivelului de cotizare, copreședintele USR-PLUS a precizat că aceste aspecte nu se regăsesc în programul de guvernare sau în PNRR. 

Vicepremierul a explicat însă că o nouă lege a pensiilor este necesară pentru că speranța de viață a crescut.

„În România, este nevoie de o nouă lege a pensiilor tocmai pentru că şi aici s-au schimbat elementele demografice care erau valabile acum 10 sau 15 ani. (…) Nici eu nu am spus aşa ceva (că s-ar modifica vârsta de pensionare – n.red.). Am spus că, în momentul de faţă, vorbim de o nouă lege a pensiilor şi că acest element, care trebuie cumva calibrat cu speranţa de viaţă, este o realitate la care ne uităm. Este o temă importantă. Sunt convins că fiecare român înţelege. Din moment ce astăzi, suntem în situaţia să tot reglăm pensiile din urmă, (…) să recalculăm punctul de pensie şi avem acest mecanism care creează dezechilibre, este nevoie de o nouă abordare a întregului sistem. Uitându-ne şi pe ceea ce se întâmplă cu acele generaţii numite ‘decreţei’, care se îndreaptă spre vârsta de pensionare, sistemul nu poate să rămână sustenabil dacă nu facem aceste modificări”, a adăugat Barna, potrivit Agerpres.