Daniel Dăianu, la Realitatea PLUS: „NU tăiem pensii, salarii, dar NU le creștem brusc, ca să nu ne dăm FOC!”

 

Seful Consiliului Fiscal a vorbit, miercuri seara, la Realitatea PLUS, despre masurile pe care trebuie sa le ia tara noastra pentru a se incadra in deficitul de 3,6% anul acesta si de a urma planul propus Comisiei Europene, adica de  a ajunge la ținta de sub 3% până la finalul anului 2022. Forul comunitar a anuntat miercuri ca a inceput procedura de deficit excesiv pentru Romania.

„Comisia Europeana nu ne spune ce să facem . Ei ne spun ca nu puteti duce in cârca ce v-ati asumat. Veti fi incovoiati. Acolo nu se spune exact, nu sunt recomandari. Asteapta de la guvernul României. Se si spune asteptam masuri concrete care sa indice ca in rastimp de 3 ani, nu in 2 ani, ca si-au dat seama ca sa se ajunga la un deficit de sub 3% nu se poate.(…) Coronavirusul ne-a prins pe picior gresit. Noi, la BNR, la Consiliul Fiscal, discutam, dacă va încetini economia globală, dacă va apărea o \”lebădă neagră\”, cum ne va prinde, nu avem rezerve… A venit aceasta lebada neagra (coronavirusul – n.red.). Ne prinde pe picior greșit. Am gasit intelegere pentru prelungirea cu un an ajustarea, să fie pentru 2022, nu pentru 2021. Trebuie sa ajungem la un deficit prefigurat de Comisie (CE). Să NU ajungem la acel deficit  si sa reusim anul acesta, cum a zis si ministrul Florin Citu, la unul de 3,6%. Important este ca acest \”Titanic\” să o ia in partea cealaltă, sa nu ne izbim de aisberg”.

Daianu a spus ca solutia pentru Romania este reesalonarea si cresterea treptata a salariilor si pensiilor, pentru ca majorarea deficitului excesiv este in mare rezultatul majorarii pensiilor adoptate in 2019.

Solutia este sa reesalonam. Nu taiem veniturile oamenilor, deci nu le taiem. Nu taiem pensii, nu taiem salarii, dar sa nu le crestem brusc, pentru ca, ce se întâmplă: DAM FOC, dam foc!. Noi ne dam foc, nu avem nevoie de asa ceva. Avem nevoie de liniste economică, cât se poate”, a avertizat Daianu.

Isteria legată de creșterea punctului de pensie ar trebui să se termine. Fiindca oricine va fi la putere, îmi pun capul, nu va putea să facă așa ceva dacă nu va crește drastic taxe și impozite și nu va tăia la sânge cheltuieli. N-ai din ce să mai tai, n-ai din ce sa mai tai! Nu se poate face așa ceva! Trebuie să fim raționali. Uitați în ce situație suntem, avem nevoie de aparatură medicală…”, a concluzionat Daianu, miercuri seara, la emisiunea „Legile puterii” de la Realitatea PLUS. 

„Nu stim ce se va întâmpla în lunile viitoare”, spune Dăianu, referindu-se la criza coronavirusului.

„SARS a fost mai puțin periculos. Acum 20 de ani,  economia mondială se globaliza și atunci, atunci nu era restul economiei mondiale atât de dependentă de  economia chineză, China ne furnizează prea mult”, potrivit președintelui Consiliului Fiscal. 

Conform prognozelor de iarnă ale Comisiei Europene, deficitul guvernamental al României a ajuns la 4% din PIB în 2019, urmând a urca la 4,9% în 2020 şi 6,9% în 2021. Majorarea deficitului este în principal rezultatul majorării pensiilor adoptată în vara lui 2019, în special o creştere de 40% a pensiilor programată pentru luna septembrie 2020, şi o nouă recalculare a pensiilor programată pentru luna septembrie 2021. În plus, între luna decembrie 2019 şi ianuarie 2020, autorităţile au adoptat noi reduceri de taxe şi au dublat alocaţiile pentru copii.