Declarații la MAI, la ora 19.00. Ministrul Marcel Vela anunță noi măsuri în criza de coronavirus

 

Deciziile vin la o săptămână de la învestirea noului Guvern Orban și de la decretarea stării de urgență pe teritoriul României din cauza epidemiei de coronavirus.

Autoritățile au anunțat, sâmbătă, un nou bilanț al îmbolnăvirilor de COVID-19: 367 de cazuri de români confirmați , o creștere cu 59 de cazuri noi față de ziua precedentă. Au fost cele maai multe cazuri confirmate într-o singură zi.

Vineri seară a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului de Interne, Marcel Vela, pentru operationalizarea conducerii politiei locale de catre structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Ordinul a fost discutat în ședința-maraton a Guvernului din această săptămână. Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că a cerut MAI, mai ales după preluarea Poliției Locale, să ia măsuri energice pentru respectarea carantinei și izolării l domiciliu, inclusiv cu echipe mobile care să verifice la fața locului, cu primăriile. Ludovic Orban a cerut măsuri drastice de sancționare, prin amenzi sau dosare penale pentru cei care nu respectă carantina și izolarea la domiciliu.

Ordinul a fost necesar pentru aplicarea masurilor din competenta Ministerului Afacerilor Interne, prin includerea politiei locale in ansamblul misiunilor specifice desfasurate de catre structurile ministerului, in contextul raspandirii noii forme de Coronavirus SARS-COV-2, care determina boala COVID-19 si in temeiul decretului prin care a fost instaurata starea de urgenta pentru 30 de zile.

„Pe durata starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020, Politia Romana conduce operational, prin inspectoratele de politie judetene/ Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, politia locala care functioneaza in raza de competenta a acestora”, stabileste articolul 1 al ordinului.

Guvernul s-a întrunit pe 18 martie, în sistem de videoconferință, în prima întâlnire după instaurarea stării de urgență pe teritoriul României.  De luni, 16 martie, pe teritoriul României a fost decretată starea de urgență națională, pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 30 de zile. Starea de urgență presupune adoptarea unor măsuri excepționale. Este vorba despre măsuri ce se iau imediat, dar și unele care ar putea fi adoptate gradual, în funcție de cum evoluează situația la nivelul țării. A fost prima ședință a Cabinetului Orban după învestirea de la sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă, 14 martie. 

Știre în curs de actualizare