Diplomați din UE care au fost la protestele pentru Aleksei Navalnîi, EXPULZAȚI din Rusia. Decizia, chiar în ziua vizitei  șefului diplomației UE la Moscova

 

Rusia a anunţat vineri expulzarea unor diplomaţi din Suedia, Germania şi Polonia, acuzându-i că au luat parte la protestele ilegale de luna trecută împotriva încarcerării opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, informează Reuters.

Ministerul de Externe rus a declarat într-un comunicat că Moscova consideră inacceptabile acţiunile diplomaţilor.

Cei trei diplomați au fost declarați persona non-grata, acuzaţi de participarea la manifestaţii în favoarea opozantului închis Aleksei Navalnîi.

Josep Borrell a criticat vineri decizia Rusiei de a-i expulza pe cei trei diplomaţi europeni, în contextul în care el se află în vizită. 

„Josep Borrell a aflat în timpul reuniunii sale cu (ministrul afacerilor externe rus) Serghei Lavrov că trei diplomaţi europeni vor fi expulzaţi din Rusia. El a condamnat puternic această decizie şi a respins acuzaţiile conform cărora ei ar fi desfăşurat activităţi incompatibile cu statutul lor de diplomaţi străini”, a transmis purtătorul de cuvânt Peter Stano.

Borrell a apreciat că decizia Rusiei „ar trebui reevaluată” şi a „subliniat unitatea şi solidaritatea UE cu statele membre în cauză”, a precizat purtătorul său de cuvânt.

În schimb, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a sfidat şeful diplomaţiei europene chiar la finalul discuţiilor purtate cu acesta. 

Lavrov a declarat, într-o conferință de presă, că „Uniunea Europeană nu este un partener de încredere pentru Rusia”.

„Pentru Rusia, UE nu este un partener de încredere, cel puţin nu în acest moment, a spus Lavrov, afirmând că Federaţia Rusă speră ca blocul comunitar să îşi dea seama cât mai repede că interesele sale fundamentale sunt direct legate de Rusia.

Serghei Lavrov a comentat și pe marginea unor eventuale noi ancţiuni din partea UE împotriva Rusiei, în cazul lui Aleksei Navalnîi.

Ministrul rus de Externe a afirmat că Moscova s-a obişnuit deja cu restricţiile unilaterale ale UE care nu au niciun fundament legitim. Problema eventualelor sancţiuni este o chestiune internă a UE, a spus ministrul rus, potrivit căruia Rusia a observat că Bruxellesul se comportă din ce în ce mai mult ca SUA şi impune restricţii unilaterale ţărilor.

Şeful diplomaţiei ruse a mai recunoscut că ţara sa şi UE sunt în dezacord într-o serie de subiecte, dar a adăugat că ambele părţi şi-au exprimat interesul pentru un dialog mai extins în domeniile în care există consens.