Doina Pârcălabu, anunț VITAL pentru pensionari: Există o strategie de a-i menține în așteptare. Anul acesta și anul viitor probabil pensiile vor fi ÎNGHEȚATE

„Calculul între pensia minimă și cea maximă nu e reglementat prin Legea pensiilor. Nu se rezolvă acest lucru prin nouă Lege a pensiilor. Se comunică o serie de măsuri haotice, ce nu au legătură cu un sistem sănătos, care să ducă la însănătoșirea sistemului de pensii din România. Cetățenii trebuie să înțeleagă că până în 2023 nu vor avea parte de o mărire a pensiilor. Amestecăm pilonul 2 cu sistemul public (…). Nu au legătură de cauzalitate unele (măsuri – n.r.) cu altele”, spune Doina Pârcălabu.

Dacă discutăm de pensiile de serviciu, afirmă Doina Pârcălabu, atunci se pune în discuție Curtea Constituțională a României (CCR). „În această abordare, să înțelegem că vor fi date alte decizii ce vor fi constituționale și le punem sub semnul întrebării pe cele de acum?”, s-a întrebat fostul președinte al CNPP.

Ea a ținut însă să facă o serie de precizări deosebit de importante, și anume că pensiile speciale se plătesc de la bugetul de stat, nu din cel al asigurărilor sociale. Ele reprezintă aproximativ 10 miliarde de lei.

Pe de altă parte, bugetul pensiilor normale în România este de 68 de miliarde de lei. Vorbim despre pesiile a aproape 5 milioane de români. 

„Anul acesta și anul viitor probabil pensiile vor fi înghețate. Dacă discutăm de o nouă lege, acolo sunt multe lucruri formulate cu alte cuvinte, care se regăsesc în Legea 127, pe care vor să o abroge, lege care vrea se elimine multe dintre inechitățile existente. Există o strategie de a menție pensionarii în așteptare ca să nu li se acorde drepturile dobândite”, a mai spus Doina Pârcălabu.