Dr. Virgil Păunescu: Un vaccin impotriva noului coronavirus ar putea fi gata la toamnă

„Sunt zeci de laboratoare în toata lumea care incearcă să rezolve această problemă (cea a găsirii unui vaccin împotriva COVID-19). Noi am început să lucrăm în luna februarie la o tehnologie care poate identifica un vaccin împotriva coronavirusului. Am reușit să punem în practica tehnologia. Trebuie acum identificați care anume aminoacizi pot să producă anticorpii care să distrugă virusul. Ne mișcăm greu”, a afirmat expertul.

Acesta a precizat că a fost dificil, în primul rând, să găsească o firmă care să poată să facă aceste sinteze, dar până la urmă au început colaborarea cu o firmă din Germania. „Una a reușit să facă sinteza a 15 peptide (polimeri scurți formați prin legarea, într-o anumită ordine, a mai multor α-aminoacizi). Ar trebui să acopere 90% din populația României. Facem teste pe celule umane să vedem cum se comportă în prezența acestor bucăți de virus și pentru a stabili dozele”, a explicat Păunescu.

Potrivit acestuia, într-o lună și jumătate-două ar trebui să înceapă testarea pe voluntari – ceea ce reprezintă prima fază a experimentului, apoi faza a doua – testarea pe un număr mai mare de persoane, urmand ca ultima fază să cumprindă „faza larga”, respectiv disponibilitatea vaccinului pentru un număr mare de persoane, „undeva în toamnă”.

Virgil Păunescu a subliniat însă că vaccinurile se administrează „aproape în exclusivitate celor care nu au făcut boala”, menționând că ele sunt un tratament preventiv.