Economia Franței, grav afectată de pandemia de COVID-19. Specialiștii vorbesc deja de RECESIUNE

Conform unei estimări publicate astăzi de Banca Centrală a Franţei, PIB-ul va înregistra o cădere de aproximativ 6% în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent.

Specialiștii avertizează că două semestre la rând de declin economic înseamnă recesiune.

Potrivit unei anchete realizate de Banca Centrală a Franţei în rândul a 8.500 de companii, activitatea economică a fost cu aproximativ o treime (32%) sub nivelul normal în ultimele 15 zile din luna martie. În aceste condiţii, fiecare două săptămâni în care Franţa este în carantină ar putea reduce activitatea economică anuală cu 1,5 puncte procentuale, informează Agerpres.

Majoritatea sectoarelor economie au cunoscut pierderi puternice în activitate, în această perioadă, cele mai afectate fiind construcţiile, comerţul, transporturile, industria hotelieră şi restaurantele. 

În condiţiile în care activitatea economică s-a redus dramatic, companiile au raportat o creştere a cererilor pentru credite. Guvernul de la Paris a pus la punct un program pentru a garanta împrumuturi de la băncile comerciale în ideea de a menţine lichidităţile firmelor şi a evita intrarea lor în incapacitate de plată.

Vă reamintim că, începând din data de 17 martie, francezii sunt obligaţi să rămână în case, conform unor măsuri de carantină care oficial se vor încheia pe 15 aprilie, dar guvernul de la Paris a avertizat că ar putea fi prelungite.