Efecte COVID-19. OFICIAL: Uniunea Europeană își închide granițele pentru 30 de zile

 

Țările membre ale Uniunii Europene au decis în unanimitate, marți, interzicerea, timp de 30 de zile, a intrării persoanelor din afara blocului comunitar, pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, a anunțat cancelarul german Angela Merkel, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Țările membre UE sunt „toate de acord asupra impunerii unei interdicții” de intrare, „cu câteva excepții” minore, a informat în cursul unei conferințe de presă cancelarul Germaniei, după o reuniune avută cu ceilalți lideri europeni, prin videoconferință.

Ea a precizat că această interdicție va fi valabilă 30 de zile.

„Germania va pune în aplicare această decizie imediat”, a avertizat cancelarul.

Excepţiile îi vor viza pe cetăţenii unor state terţe posesori ai unui permis de rezidenţă de lungă durată într-o ţară UE.

Cei care au un motiv urgent să intre în UE – de pildă, pentru funeralii sau audiere la tribunal – vor trebui să deţină acte justificative, a precizat Ministerul de Interne de la Berlin.

Totodată, potrivit dnei Merkel, Uniunea Europeană va „coordona” revenirea numeroşilor europeni blocaţi în străinătate de multiplele restricţii şi interdicţii de circulaţie impuse din cauza pandemiei.

La rândul său, preşedintele Consiliului European a anunţat marţi că summitul UE programat pe 26 şi 27 martie la Bruxelles va fi înlocuit printr-o videoconferinţă.

„Am convenit că ne vom reîntâlni săptămâna viitoare în cadrul unei videoconferinţe”, a comunicat Charles Michel, fără a preciza data exactă a acesteia.

Decizia a fost luată la reuniunea extraordinară a liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene pentru o evaluare a răspunsului blocului comunitar la pandemia cu noul coronavirus. 

Măsuri anti-coronavirus: Comisia Europeană restricționează călătoriile spre UE pentru 30 de zile

Comisia Europeană a propus luni „restricţionarea” călătorilor „non-esenţiale” spre Uniunea Europeană pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, în contextul în care Europa a devenit noul epicentru al pandemiei cu noul coronavirus. Anunțul a venit luni chiar de la șefa Executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană a propus luni „restricţionarea” călătorilor „non-esenţiale” spre Uniunea Europeană pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, în contextul în care Europa a devenit noul epicentru al pandemiei cu noul coronavirus

„Cu cât vor exista mai puţine călătorii, cu atât mai bine vom putea limita răspândirea virusului”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare video pe Twitter.