Este OFICIAL: Prima etapă de revenire la normalitate a început – Măsurile de RELAXARE din 15 mai, publicate în Monitorul Oficial

Hotărârea de Guvern pentru completarea stării de alertă a fost publicată în Monitorul Oficial.

Citește și Florin Cîțu: Revenirea la normalitate începe mai devreme. Premierul a anunțat măsurile de relaxare valabile până la 1 iunie

Hotărârea nr. 550 din 14 mai 2021 a Guvernului „pentru modificarea şi completarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 531/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19” a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 506, partea I, din 14 mai 2021.

Măsurile pot fi consultate AICI

Măsurile de relaxare aplicate în prima etapă de revenire la normalitate, din 15 mai 2021

*Eliminarea restricțiilor privind purtarea măștii în spații deschise neaglomerate

*Eliminarea restricțiilor privind circulația pe timp de noapte a persoanelor.

*Eliminarea restricțiilor privind programul operatorilor economici până la ora 21 – magazinele nu se mai închid la această oră.

*Stabilirea programului restaurantelor, barurilor, cafenelelor și teraselor în intervalul orar 5 – 24.

*Masca rămâne obligatorie în continuare în spații publice, piețe, târguri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

*Organizarea de competiții sportive în spațiile deschise, cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului.

Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

*Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membri ai aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane

*Organizarea în aer liber a spectacolelor, festivalurilor, concertelor sau altor evenimente publice sau private sunt permise numai cu cel mult 500 de spectatori cu respectarea a 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție.

Participarea este permisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen rapid nu mai vechi de 72 de ore.

Citește și TOATE măsurile ce intră în vigoare din 15 mai – CALENDARUL relaxărilor aplicate până la 1 august – DOCUMENT