EXCLUSIV ”Legile puterii” | Raluca Turcan, DETALII despre legea salarizării unitare. Ce sporuri vor fi tăiate

Raluca Turcan a dat asigurări că salariile în sistemul bugetar vor rămâne la nivelul de anul trecut. ”Aș propune să privim paharul așa cum este, pentru că de prea multe ori s-a încercat o cosmetizare a realității. De câte ori nu s-a vorbit despre sporuri care, în loc să fie motivatoare, au ajuns să fie privite mai degrabă ca un dat în cazul funcționarilor publici?!Un spor trebuie să fie dat fie pentru un anumit tip de muncă, fie pentru a fi motivant, ambele scopuri ducând la eficiența instituței.

Ne-am propus încă din prima zi a mandatului, în plină etapă de recuperare după pandemie, să acționăm mai mult și după aceea să vorbim.

Pe partea de salarizare, ce e cert în momentul de față este că salariile din sistemul bugetar vor rămâne la nivelul de anul trecut. Nu se operează diminuări. Suntem într-un plin demers de modificare a legii salarizării unitare, care numai unitară nu este, pentru a aduce echilibru și eficiență”, a spus ministrul Muncii. 

Raluca Turcan a explicat că, în privința sporurilor, unele excepții au devenit reguli. Variantele luate în calcul sunt fie acordarea sporurilor în sume fixe, fie eliminarea lor, fie creșterea, în unele cazuri. Printre cele propuse pentru eliminare, ministrul Muncii a menționat sporul de calculator și cel de confidențialitate. 

”Sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult și, în același timp, care lucrează în condiții dificile, aceștia trebuie sprijiniți. Când luăm la puricat sporurile anapoda, le acordăm în sumă fixă sau le vom elimina. Scopul nu este să facem rău bugetarilor, ci ca, în sistemul public, cei care lucrează să fie motivați și recompensați pe măsura muncii lor, astfel încât instituția în care lucrează să servească interesul public.

Am constituit un grup de profesioniști la nivelul ministerului, cuantumul sporurilor este destul de mare și sunt diferite la fiecare categorie profesionalaă.

Sporul de antenă ar trebui acordat într-o sumă fixă, calculată la nivelul salariului minim, dacă există un anumit nivel de expunere la radiații. În Parlament, cu toate rețelele care există pe clădire, e un grad de expunere la radiații destul de ridicat, dar asta nu înseamnă că această compensare pentru expunere la radiații este diferită pentru femeia de serviciu față de președintele Senatului sau al Camerei Deputaților, toți lucrează în aceeași clădire. Deci, dacă se acordă, trebuie să fie într-o sumă fixă. 

Pledoaria mea este pentru a privi subiectul salarizării în sistemul public cu obiectivitate și rațiune.

Sporul de șef – de conducere, în orice țară, în sistemul public se acordă. Sporul de calculator nu ar trebui să existe, vom propune eliminarea, la fel și pentru sporul de confidențialitate. Confidențialitatea este o rigoare a legii”, a explicat ministrul.

Exclusiv ”Legile puterii” | Raluca Turcan: 1,7 milioane de români primesc salariul minim. Sunt necesare măsuri pentru repornirea economiei

Turcan a adus în discuție și instituțiile care nu au o grilă de salarizare, astfel încât veniturile sunt foarte mari. Acolo ar trebui să fie în aceeași măsură făcută o analiză pentru a se vedea dacă motivația angajaților este direct proporțională cu eficiența instituțiilor, a mai spus ministrul. 

”Noi ar trebui să avem un plafon al sporurilor, dincolo de care salariul în sistemul public să nu mai poată să crească. Unele trebuie date într-o sumă fixă, altele eliminate, altele să fie mai motivante. Sunt anumite domenii care, deși avem funcții în sistemul public, nu există în grila de salarizare. Sunt câteva instituții publice unde nu există grilă în salarizare: ANCOM, ANRE, ASF, unde sunt salarii foarte mari. E drept că sunt instituții de control, dar și acolo ar trebui ca cineva să vadă dacă motivația angajaților este direct proporțională cu eficiența instituțiilor.

Pe fond, noi nu mai avem mult de lucru la această lege, dar, după ce o finalizăm, ne trebuie un consens politic în coalție, apoi să începem negocierile cu fiecare categorie profesională, vor urma apoi dezbateri la Parlament. Cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare. 

Excepția a devenit regulă în sistemul de salarizare unitară. Legea 153/2019 a plecat de la premisa de a se crea o grilă de creștere pentru salariile de bază și una pentru sporuri, multe dintre ele fiind plafonate la 30% din plafoul ordonatorului de credit. Unele categorii profesionale au devansat toate etapele de creștere atât pentru salariile de bază, cât și pentru sporuri”., a adăugat ministrul.