Firea îi întreabă pe bucureșteni dacă vor Taxa Oxigen, pe Facebook. Reacțiile internauților

 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, face apel pe Facebook la bucureșteni să îi transmită dacă sunt de acord sau nu cu interzicerea mașinilor sub Euro 3 în centrul Capitalei și cu introducerea vinietei Oxigen pentru restul orașului pentru mașinile sub Euro 4.

Gestul lui Firea vine după ce doar peste 10 zile, de la 1 martie, Primăria Capitalei va aplica amenzi celor prinși că circulă cu mașina în București fără să plătească sau în zona în care nu au voie.

„Sunteți de acord cu interzicerea circulației mașinilor care poluează în centrul orașului și cu introducerea vinietei Oxigen pentru restul Bucureștiului? (Referire la autoturismele non euro, euro 1, euro 2 și euro 3).
Aștept răspunsurile bucureștenilor până luni, 24.02.a.c. aici, pe Facebook, sau/și la adresa de mail oxigen@pmb.ro”, se arată în mesajul Gabrielei Firea de pe pagina sa de Facebook.

Mesajul scris este însoțit și de un video, în care primarul geneeral spune că este de părere că măsura este bună, dar dacă bucureștenii aleg „să anulăm, după alegeri, împreună, vom lua măsuri pentru reducerea poluării în Capitală”.

REACȚIILE BUCUREȘTENILOR

Reacțiile internautilor nu s-au lăsat așteptate. În două ore de la lansarea sondajului erau deja peste 4.000 de comentarii, in marea lor majoritate împotriva taxei.

În plus, mulți internauți îi cer socoteală primarului general pentru promisiunile nerespectate făcute în urmă cu patru ani: fluidizarea traficului, constructia unei centuri, un transport public decent, lipsa infrastructurii.

Gabriela Firea a primit și multe sfaturi cu ce ar fi trebui să fi făcut deja in cei patru ani de când conduce  Primăria Generală. Internauții i-au reproșat lipsa centurii, a metroului din Drumul taberii, a unui studiu de impact in legatura cu poluarea si introducerea vinietei. 

Citiți mai jos câteva din comentariile postate la sondajul lansat de primarul Bucureștiului:

„Și daca bagi taxa ce faceti cu banii? Brusc scoateti noxele din aer?”;

„Pune infrastructura la punct, adica transportul public, parcari, totul sa functioneze normal si atunci oamenii vor lasa masinile acasa fara sa le mai puneti voi taxa”;

„Toti romanii platesc impozit auto, orice alta taxa este suprataxare! In alta ordine de idei, cu banii nu veti reusi sa oxigenati Bucurestiul! Chestia cu euro 1,2,3… e doar o chestie! Nu poate fi eliminata total poluarea, doar redusa prin catalizatoare, ceea ce se si intampla! Veti pierde in justitie cu taxa!”;

„Întrebare foarte buna: daca platesc, nu mai poluez?”;

„Fără taxa. Am o mașină Euro 2 din 2000 a trecut toate testele privind poluarea, de ce să o dau la fier vechi, că așa vrea Primăria Capitalei?!”;

„Nu ai sincronizat semafoarele, nu ai facut centura, nu ai investit in infrastructura tramvaielor, nu ai finalizat metroul Drumul Taberei, nu ai facut absolut nimic pentru traficul existent. Si vii la intins mana? Nu, nu… nu accept aceasta taxa pentru ca doar ceri bani, fara a face ceva inainte pentru a imbunatati conditiile de trafic. Ai promis revolutia traficului. Unde e? Ai facut fix ce? La munca, nu la intins mana!”;

„Ce studiu de impact ati facut ? Fara taxa de poluare”;

„Faceți o centură decentă, un transport public decent și apoi băgați taxa!”;

„Singurele ființe care polueaza sunteti voi politicienii”, scriu internauții în comentariile postate la sondajul lansat de Firea.

Vinieta Oxigen a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dar Primăria Capitalei va aplica amenzi abia din luna martie celor prinși că circulă cu mașina în București fără să plătească sau în zona în care nu au voie.