Florin Cîțu, despre expulzarea oficialului rus: „Nu aș lega cu ce se întâmplă în alte state. A fost o decizie asumată. O luam oricum”

Despre expulzarea oficialului rus din România, Florin Cîțu a spus că „decizia de astăzi din România” nu are legătură cu ce s-a întâmplat în alte state. Autorităţile române l-au declarat luni „persona non grata” pe adjunctul ataşatului militar al ambasadei ruse la Bucureşti, Alexey Grishaev. Potrivit Ministerului de Externe al României, activităţile şi acţiunile diplomatului „contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”. Răspunsul nu a întârziat din partea autorităților ruse. România a fost amenințată indirect de Rusia că se va proceda în același fel, pe bază de reciprocitate, adică va fi expulzat un reprezentant al Ministerului de Externe român de la Moscova. 

Citește și Bucureștiul, amenințat de Moscova cu expulzarea unui diplomat român pe bază de „reciprocitate” – Mesajul OFICIAL al MAE rus

„Referitor la comunicatul de astăzi, eu nu l-aș lega… , nu pe seama unei campanii sau a unei reacții solidare cu ce se întâmplă în alte ţări. În România a fost o decizie luată, asumată şi am mers mai departe. O luam oricum. A fost o decizie pe care o luam şi nu are nicio legătură cu ce se întâmplă cu alte ţări din Uniunea Europeană, măsura de astăzi”, a precizat Florin Cîțu, luni seară, la televiziunea publică. Întrebat dacă în ședința Consiliului Suprem de Apărare al Țării de marți se va discuta și despre ultimele măsuri luate de mai multe state, de expulzare a unor diplomați ruși, ca și România astăzi, premierul a evitat să dea un răspuns, spunând că „ședințele CSAT nu sunt publice”. Reamintim că țările Grupului de la Vișegrad au adoptat luni o declarație comună în care condamnă „un act deplorabil de agresiune şi în călcare a dreptului internaţional comis de Rusia pe teritoriul european”, referindu-se la „sabotajul Rusiei asupra Cehiei”, dar și la escaladarea tensiunilor de la granița Ucrainei și din Crimeea. Declarația este semnată de Ungaria, Polonia și Slovacia, în sprijinul Cehiei, care, săptămâna trecută, a expulzat 18 diplomați ruși. Praga a anunţat atunci că suspectează că doi spioni ruşi ar fi implicaţi într-o explozie din anul 2014 la un depozit de muniţii, soldată cu două decese. În replică, Rusia a expulzat 20 de diplomați cehi, 5 polonezi și 3 slovaci.