Florin Cîțu, mesaj de Ziua Independenței: „Ne putem mobiliza și noi, cei de astăzi, pentru a face față marilor provocări”

Mesajul premierului Florin Cîţu cu prilejul Zilei Independenței naționale și Zilei Regalității: Zilele de 9 și 10 mai marchează, în istoria României, momente importante legate de dobândirea independenței naționale și de începuturile monarhiei.

Discursul memorabil din 9 mai 1877 al ministrului de externe de atunci, Mihail Kogălniceanu, prin care anunța proclamarea independenței, consfințirea acestui act la 10 mai 1877 de către Principele Carol I și eforturile diplomatice depuse de conducătorii vremii au dus, ulterior, la recunoașterea oficială a independenței de stat. Devenită monarhie tot într-o zi de 10 mai, în 1881, România și-a urmat apoi hotărâtă destinul la care a visat în Europa, iar acum își continuă acest destin, pe care și Familia Regală a României l-a susținut permanent.

Astăzi, astfel de repere ale istoriei ne dau încredere că, urmându-le exemplul înaintașilor noștri și conștientizând care sunt prioritățile momentului, ne putem mobiliza și noi, cei de astăzi, pentru a face față marilor provocări ale perioadei actuale. Societatea civilă, cetățeni, reprezentanți ai autorităților și clasa politică să ne unim eforturile împotriva pandemiei, pentru a reveni treptat la normalitate și pentru a restarta sectoarele cele mai afectate de pandemie.