Gabriela Firea: Marcel Ciolacu ne-a spus că e posibilă amânarea alegerilor locale și parlamentare pentru anul viitor

 

Gabriela Firea a făcut această declarație în contextul alianțelor electorale pe care PSD dorește să le realizeze înainte de alegerile locale și parlamentare cu Pro România și ALDE. Discuțiile cu formațiunile conduse de Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu au ajuns într-un impas, spune Firea, care s-a declarat convinsă că sunt colegi ai săi care ”pun umărul ca această alianță să nu se realizeze”.

„Ne-am dorit și ne dorim în continuare o alianță cu Pro România, cu ALDE și alte formațiuni politice care consideră că programul meu de guvernare locală a fost dus, în mare parte, la bun sfârșit în acești patru ani și care cred că ceea ce gândesc eu pentru următorii patru ani pentru București sunt lucruri foarte bune pentru bucureșteni. Suntem, în acest moment, într-un impas, dacă poate fi numită așa situația în care nu semnăm nimic, niciun protocol, niciun document. Sunt discuții, dar zilele trec cu rapiditate, ne apropiem cu pași repezi de perioada alegerilor, în cazul în care se organizează pentru că viața politică este atât de fluctuantă și de imprevizibilă de foarte multe ori, încât ne putem aștepta să se anunțe că nu vor mai avea loc alegeri locale anul acesta și se vor transfera pentru anul viitor atât alegerile locale, cât și cele parlamentare. Eu mă aștept la absolut orice”, a spus Gabriela Firea, duminică, la un post TV.

Întrebată dacă afirmațiile sale privind o posibilă amânare pentru anul viitor a alegerilor locale și a celor parlamentare sunt pure speculații sau are informații concrete în acest sens, Gabriela Firea a precizat că amânarea pentru anul viitor nu este o speculație, ci o posibilitate.

„Nu sunt speculații, sunt aspectele pe care le discutăm în ședințele pe care le avem, informațiile pe care ni le transmite președintele partidului, Marcel Ciolacu, probabil din discuțiile la nivel înalt care au loc în această perioadă și în mai multe ședințe de Comitet Executiv ne-a spus că este posibil, în funcție de evoluția pandemiei, să se amâne inclusiv alegerile locale, cât și cele parlamentare, pentru primăvara anului viitor. Nu a anunțat această informație cu certitudine, ci cu un grad de probabilitate. Probabil pe această situație incertă se bazează și cei care încă nu vor să încheie alianța, așteptând să vadă ce se mai întâmplă”, a mai spus Firea.

Alegerile locale ar urma să se desfășoare pe 27 septembrie, iar Guvernul a și aprobat, în ultima ședință, de joi, 25 iunie, proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor locale. 

Prim-ministrul a mai anunțat după ședința de Guvern de joia trecută că alegerile generale ar putea avea loc pe 6 decembrie: „Alegerile generale, după opinia noastră, sorocul lor, termenul lor constituţional este pe data de 6 decembrie. E data pe care noi am propus-o, aştept şi punctele de vedere ale altor formaţiuni politice privitor la această dată”.