Guvernul în izolare. Cine mai conduce țara

Este o situație fără precedent la vârful puterii în România, după ce premierul în exercițiu, Ludovic Orban a anunțat că se izolează la Vila Lac 1, în urma depistării pozitive cu COVID-19 a  senatorului PNL de Constanța, Vergil Chițac informează Realitatea PLUS. Cine va conduce Executivul?

În cazul în care președintele intră în carantină sau are nevoie să fie izolat, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor. Pe durata interimatului nu se pot transmite mesaje adresate Parlamentului, nu poate fi dizolvat Parlamentul şi nu se poate organiza referendumul se arată în articolul 98 din Constituţia României.

În ceea ce privește premierul, articolul 107 alin 3 din Constituție prevede că dacă primul-ministru este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru. Articolul este preluat în aceeași formă și în Legea de organizare a Guvernului (90/2001), fără nicio prevedere suplimentară. Cu alte cuvinte, legiuitorul nici nu s-a gândit să definească imposibilitatea exercitării mandatului și care este procedura pentru situațiile în care premierului își poate exercita mandatul dar nu o face (pentru că pleacă în concediu de pildă).

Termenul de imposibilitate a premierului de a-și exercita functia nu este definit în Constituție. Avându-i pe viceprim-miniștri, poate să numească pe unul dintre ei să îi țină locul. 

Art 98 din Constituția României

INTERIMATUL FUNCȚIEI DE PREȘEDINTE
(1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.
(2) Atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale.

PNL intră în carantină, după ce un senator a fost confirmat cu COVID-19. Orban: Mă voi izola la Vila Lac 1