Harta redeschiderii școlilor: 4 județe se află în scenariul ROȘU. În câte localități începe școala și în ce condiții

În prezent, sunt patru județe care se află în scenariul roșu. Este vorba despre București, Cluj, Timiș și Ilfov. În localitățile aflate în scenariul roșu, continuă pentru un timp să rămână deschise doar grădinițele și clasele primare. Alte 23 de județe se află în acest moment în scenariul galben. Aici se deschid grădinițele, în timp ce școlile își deschid porțile doar pentru elevii din ciclul primar, clasele I-IV și pentru cei din clasele terminale – a VIII-a și a XII-a. 15 județe sunt în scenariul verde, situație în care se redeschid fizic toate școlile și grădinițele.

În cazul în care rata de infectare depășește 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, iar școlile se închid. Foarte important de reținut, măsurile se aplică în funcție de rata de infectare din fiecare localitate în parte, astfel pot exista județe în scenariul galben, spre exemplu, dar unde să se afle localități în scenariul roșu sau verde. În cazul universităților, decizia redeschiderii va aparține fiecare universități în parte. Această variantă rămâne în vigoare doar dacă evoluția pandemiei nu se va înrăutăți grav. 

Majoritatea școlilor se vor redeschide de pe data de 8 februarie, în funcție de incidența cazurilor din fiecare localitate. Vom avea trei scenarii: verde, galben și roșu. În scenariul verde toți elevii merg la școală. În scenariul galben, doar grădinițele, clasele I-IV, VIII și XII merg la școală, în timp ce restul claselor vor învăța online. Iar în scenariul roșu la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII și liceele, dar continuă să meargă grădinițele și clasele primare. 

Klaus Iohannis: ”Începând din semestrul doi, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide” – Ce măsuri de restricție rămân în vigoare