Incident extrem între America și Rusia, din cauza războiului din Ucraina – 2 bombardiere interceptate deasupra Mării Baltice

Rusia a afirmat joi că a trimis avioane de vânătoare pentru a împiedica două bombardiere strategice americane să „încalce frontiera de stat” deasupra Mării Baltice, a declarat Moscova, pentru a doua oară în această săptămână, potrivit AFP.

Este deja al doilea incident aerian similar raportat de Moscova în ultimele zile. Marţi, Rusia a trimis un avion de vânătoare de tip Suhoi Su-27 pentru interceptarea a două bombardiere strategice anericane de tip B-1B deasupra Mării Baltice.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a trimis în aer avioane de luptă Suhoi – Su-27 și Su-35 și că a identificat „țintele aeriene ca fiind două bombardiere strategice B-1B ale Forțelor Aeriene americane”.

„Pe 25 mai 2023, Centrul de control aerian din zona Mării Baltice a detectat două ţinte aeriene care se apropiau de frontiera de stat a Federaţiei Ruse. Pentru a împiedica încălcarea frontierei, au fost trimise avioane de vânătoare Suhoi Su-35 şi Suhoi Su-27. Echipajele au identificat ţintele aeriene ca fiind bombardiere strategice de tip B-1B ale Forţelor Aeriene americane. Avioanele de vânătoare ruse au revenit la baze după ce bombardierele americane au schimbat direcţia şi s-au îndepărtat”, potrivit anunțului Mininsterului Apărării rus.

Ministerul rus al Apărării a precizat că operațiunea s-a desfășurat „în strictă conformitate cu regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian”.

Avioanele au fost descrise ca fiind „bombardiere strategice ale Forțelor Aeriene ale SUA” și nu au trecut granița, potrivit oficialilor ruși.

„Echipajul avionului de vânătoare rusesc a clasificat țintele aeriene ca fiind două bombardiere strategice B-1B ale Forțelor Aeriene americane…”, au precizat oficialii ruși.

Incidentul de marți de deasupra Mării Baltice a fost descris de americani ca fiind unul cu „nimic semnificativ”.

„Am înțeles că a fost o interacțiune sigură și profesională cu aeronavele rusești. Deci nimic semnificativ de raportat pe acest front”, a spus secretarul de presă al Pentagonului Pat Ryder.

„Două avioane bombardiere americane B-1 care operează în Europa ca parte a unei rotații programate de bombardiere au interacționat în siguranță și profesionist de către aeronavele rusești. În acest moment, nu avem detalii suplimentare de adăugat”, a anunțat Comandamentul European al SUA într-o declarație trimisă electronic.

Tensiunile dintre americani și ruși au atins un nivel maxim în luna martie, când avioanele rusești au avariat un MQ-9 american în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice, provocând prăbușirea dronei în apă. Atunci, Administrația Biden și Congresul american  au avertizat Moscova pentru ceea ce au numit o manevră neprofesională și nesigură.

Incidentele intervin pe fondul tensiunilor extreme dintre Rusia şi NATO din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.